Росія вже два місяці утримує у штрафних ізоляторах політв’язнів Абдуллаєва та Джемаденова

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Засуджених у сімферопольській справі “Хізб ут-Тахрір” Теймура Абдуллаєва та Еміля Джемаденова вже понад два місяці утримують у штрафних ізоляторах (ШІЗО) з надуманих причин.

Теймур Абдуллаєв та Еміль Джемаденов

Про це інформує громадянський рух “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова

За його словами, керівництво колоній №2 та №16 міста Салават навмисно виписує Абдуллаєву та Джемаденову стягнення, щоб продовжувати термін утримання в ШІЗО та ізолювати їх від інших в’язнів. Воно сподівається зрештою перевести їх у такий спосіб на пів року до приміщення камерного типу (ПКТ) із суворішими умовами утримання.

“Я не сумніваюся, що в списку стягнень за порушення суцільна нісенітниця: неправильно заправив ліжко, не туди подивився, неправильно пришив бирку. Упевнений, що це робиться це для того, щоб не утримувати Теймура Абдуллаєва в таборі, а на пів року відправити в ПКТ. Робиться все це, аби його ізолювати від інших ув’язнених. За більш ніж 70 днів перебування в колонії після етапування Теймур отримав як мінімум 15 стягнень”, – розповів адвокат.

Курбедінов разом з колегою Едемом Семедляєвим надіслали адвокатські запити до виправної колонії Башкирії, в управління Федеральної служби виконання покарань Республіки Башкортостан (ФСВП), а також до ФСВП Росії. За словами адвокатів, вони намагаються дізнатися точні причини стягнень щодо українських політв’язнів.

“Коли в управлінні ФСВП Башкирії мені відмовилися надати повну інформацію про причини стягнень стосовно Теймура, я написав у прокуратуру Башкирії заяву з вимогою притягнути до адміністративної відповідальності начальника УФСВП Башкирії та начальника колонії за відмову в наданні інформації на адвокатський запит. Аналогічна ситуація в Едема Семедляєва. Ми хочемо, щоб у ФСВП розуміли, що, навіть якщо хлопців етапують на край землі, ми їх не кинемо і боротимемося за них”, – розповів захисник.

Повідомляється, що Еміль Джемаденов розповів своїй дружині Ліані під час офіційного телефонного дзвінка, що після прибуття в колонію 15 лютого адміністрація вже кілька разів продовжувала йому період утримання в штрафному ізоляторі.

“15 лютого він прибув у колонію, після карантину його відразу спустили в ШІЗО. У березні він мені зателефонував і сказав, що перебуває в ШІЗО і невідомо, як довго буде там перебувати. Крім того, він сказав таку фразу, що, можливо, взагалі з ШІЗО він не вийде, поки буде в колонії. Для мене це дивно, і дивно тому, що за три з половиною роки до цього Еміль жодного разу в карцері не сидів. Мабуть, докопуються до дрібниць”, – цитує Ліану “Кримська солідарність”.

За цей час, за словами Ліани, у її чоловіка виявився ревматизм та інші ускладнення зі здоров’ям.

“З огляду на його хронічні захворювання, в ШІЗО у нього погіршилося здоров’я. У нього є одне захворювання, яке він не хоче афішувати. Крім того, у нього почався ревматизм, почало крутити кістки. Мабуть, застудив, бо там сирі бетонні стіни. Крім того, він сильно схуд, зовсім не такий, як на фотографіях. Тут, напевно, позначається ізоляція харчування”, – розповіла вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter