Росія визнала “небажаною” організацією Кримськотатарський ресурсний центр, який взагалі не працює на території Росії

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції РФ додало до переліку “небажаних” ще три організації, зокрема зареєстровану в Україні громадську організацію “Кримськотатарський ресурсний центр” (КРЦ).

Це випливає з даних на сторінці відомства, інформує “Крим.Реалії”.

Кримськотатарський ресурсний центр регулярно моніторить порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму. Він також веде роботу на місцевому, національному та міжнародному рівнях, спрямовану на ненасильницьку деокупацію, реінтеграцію та сталий розвиток Кримського півострова через права людини, реалізацію колективних прав корінних народів на їхній історичній батьківщині. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну представники КРЦ почали проводити антивоєнні акції.

Крім того, до переліку “небажаних” організацій потрапили зареєстроване у Швейцарії Міжнародне об’єднання профспілок промислових робітників IndustriALL та у Японії Союз за повернення Північних територій. Північними територіями в Японії називають острови південної частини Курильської гряди, які були окуповані СРСР наприкінці Другої світової.

Як відомо, у переліку іноземних та міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана небажаною на території Росії, зазначено 137 організацій.

“Небажаною” в Російській Федерації може бути визнана будь-яка неурядова організація, яка, на думку генпрокуратури РФ, становить “загрозу безпеці держави та основам конституційного ладу”. Таким організаціям заборонено вести діяльність на території РФ. Крім того, їм заборонено поширювати інформаційні матеріали в Росії.

За участь у діяльності “небажаної” організації передбачено адміністративну відповідальність за ст. 20.33 КпАП РФ. Максимальне покарання за цією статтею — штраф до 15 тисяч рублів. Крім того, за статею 284.1  Кримінального кодексу РФ за фінансування або організацію діяльності “небажаної” організації покарання може становити до п’яти та до шести років позбавлення волі відповідно.

Раніше “небажаними” в Росії були визнані інші об’єднання, що працюють у сфері захисту прав кримчан, зокрема, Кримська правозахисна група (№55), а також громадські організації “КримSOS” (№80) та “Дім прав людини Крим” (№99).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter