Росія вимагає допустити свого консула до затриманого бойовика “ЛНР”

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ Росії вимагає, щоб Україна допустила до затриманого на Донбасі бойовика російського консула. 

Про це йдеться в коментарі офіційної представниці МЗС Росії Марії Захарової

Документи затриманого. Фото: Українська делегація для участі в Тристоронній контактній групі

Громадянина РФ родом з українського міста Алчевська Андрія Косяка військові ООС затримали в районі КПВВ “Золоте” на підконтрольній уряду частині Луганщини. Із собою він мав військовий квиток, посвідчення Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК) та пістолет ПМ із двома спорядженими магазинами, який заборонено носити членам СЦКК.

У СБУ кажуть, що під приводом розмінування чоловік, якого ще підозрюють в умисному вбивстві і Справа стосується подій 2010 року., проводив розвідку. Спецслужбовці говорять, що раніше Косяк обстрілював з міномета позиції українських військових у Попасній та Золотому.

У російському МЗС називають затриманого “представником Луганська” в СЦКК та розцінюють дії України як порушення гарантій, наданих владою членам центру. 

Андрій Косяк. Фото: СБУ

Росія переконує, що про затримання не повідомили у відповідний строк дипломатичні та консульські установи. Згідно з фотографіями, оприлюдненими СБУ, паспорт Косяк отримав у Ростовській області 27 лютого 2021 року. 

МЗС РФ надіслало до України вимогу допустити консула до затриманого шість днів тому, однак, як додають у відомстві, цього досі так і не відбулось.

На заяву представниці російського МЗС Марії Захарової вже відреагували в українській делегації в Тристоронній контактній групі. Там її слова розцінили як офіційне визнання Росією своєї участі в збройному конфлікті. 

Нагадаємо, що через затримання Косяка бойовики в окупованій Горлівці майже добу не випускали з готелю, де розташований офіс моніторингової місії ОБСЄ, членів місії. На автомобільних воротах повісили ланцюг із замком та розбили наметове містечко перед будівлею, вимагаючи відпустити бойовика. 

Фотографія обкладинки: СБУ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter