Росія використовує відеоігри для поширення пропаганди

Дата: 30 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Росія використовує відеоігри для поширення пропаганди, зокрема, у Minecraft російські гравці відтворили битву за Соледар Донецької області, який окупанти захопили в січні 2023 року, а у World of Tanks на 78-му річницю розгрому нацистської Німеччини знайшли відтворення танкового параду часів Радянського Союзу — у Москві 1945 року.

Про це йдеться в матеріалі The New York Times (NYT), пише “Бабель”.

Джерело: pixabay.com

Водночас на ігровій платформі Roblox користувач у червні створив парад внутрішніх військ МВС Росії, щоб відсвяткувати день Росії.

Ці ігри та сайти Discord і Steam стають онлайн-платформами для російської агітаційної машини, поширюючи серед нової, переважно молодшої аудиторії, потік пропаганди, який Кремль використав для виправдання війни в Україні, йдеться у повідомленні.

На думку журналістів видання, деякі матеріали відбивають погляди простих росіян, але решта прикладів свідчать про причетність держави.

Так, дослідники зі спільноти Molfar виявили понад десяток випадків проросійської пропаганди у відеоіграх Minecraft, Roblox, World of Tanks, World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare та War Thunder. Майже у всіх звеличувалася перемога Радянського Союзу над нацистською Німеччиною. Деякі випадки мали очевидний звʼязок із політичними партіями чи державними установами, стверджує NYT.

Президент Microsoft Бред Сміт у квітні поточного року повідомляв, що служба безпеки компанії виявила спроби Росії “проникнути в деякі з цих ігрових спільнот”. Microsoft проінформувала про них уряди.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Росії виділили майже мільярд доларів на пропаганду війни. Ця сума розрахована з 2023-го до 2025 року включно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter