Росія впроваджує політику терору на тимчасово окупованих територіях Запоріжжя – Денісова

Дата: 07 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові впроваджують політику терору на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Зокрема, проводять фільтраційні заходи щодо місцевих мешканців, перешкоджають евакуації у безпечні регіони України та грабують аграрні підприємства. 

Про це у фейсбуку повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.  

Фото ілюстративне з відкритого доступу

Крім того, у селищі Чернігівка окупанти хочуть відібрати у людей землю, пише Денісова:

“Змушують до 8 травня заповнити форму, в якій вказано скільки землі має власник, скільки – в оренді. Лише після цього нададуть ліцензію на обробку землі. В іншому випадку комендант відбере всю землю, яка не вказана у паперах окупантах”.

У Михайлівці окупанти вводять свою тимчасову податкову систему для підприємців. Ті, хто хочуть і надалі працювати в громаді, мають пройти нову реєстрацію за правилами загарбників. Також росіяни запевняють, що витребували лише “військовий податок”, а всі нові податки підприємці платитимуть лише в громаду.

В Енергодарі на теплоелектростанції закінчилося вугілля, а організувати його регулярне постачання немає можливості через окупацію міста. 

Як повідомила Уповноважена, окупаційна влада в Енергодарі завершила реєстрацію містян для нібито отримання соціальних виплат:

“Наразі росіяни розпочали реєстрацію підприємців. Ті, хто не прийдуть до адміністрації і не зареєструються, не матимуть змоги працювати у місті”.

За словами мешканців окупованої Василівки, зазначила Денісова, російські військові в місті намагаються виміняти одну сім-карту українського мобільного оператора на бензин вартістю по 15 грн за літр:

“У Дніпрорудному дві сім-карти міняють одразу на авто. Причина – окупанти хочуть телефонувати один одному та додому, а телефонів не мають, зв’язку – теж”. 

Омбудсманка наголосила, що терор та жорстоке поводження з мирними жителями на окупованих територіях є воєнним злочином, визначеним Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. 

Як відомо, що на Запоріжжі російські військові не дають забрати з поля бою загиблих українських бійців. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter