Росія вчинила в Україні 190 кримінальних злочинів проти довкілля, 14 з них кваліфіковані як екоцид

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво у понад 190 кримінальних провадженнях щодо злочинів росіян, вчинених проти довкілля, з них 14 кваліфіковані як екоцид.

Про це повідомив радник Генпрокурора Максим Попов під час дискусії “Екоцид в Україні: що маємо робити зараз?”, організованої фондом “Відродження”. 

Він розповів, що існує два паралельних треки, за якими працюють українські правоохоронці. Перший — притягнення до відповідальності Росії як держави й стягнення репарацій. Для цього Оперативний штаб при Держекоінспекції документує шкоду, завдану довкіллю, і вираховує грошовий еквівалент.

Другий — притягнення до індивідуальної кримінальної відповідальності російських військових, які виконують і віддають накази, а також політичного керівництва РФ.

Екологічні злочини агресора Україна кваліфікує за двома статтями Кримінального кодексу:

  • стаття 438 — воєнні злочини;
  • стаття 441 — екоцид.

У міжнародних договорах поняття “екоцид” поки немає, та рух за його визнання міжнародним злочином триває, уточнив Попов.

Він розповів, що Офіс генпрокурора має партнерів — коаліцію Stop Ecocide International, з якою перебуває на постійному зв’язку.

“На рівні Ради Європи рушійною силою криміналізації екоциду є делегація депутатів ВР. Європарламент прийняв резолюцію, якою радив внести зміни до відповідної Директиви ЄС, криміналізувати цей злочин на рівні держав–членів ЄС та доповнити Римський статут п’ятим злочином — екоцидом”, — поінформував радник генпрокурора.

Він також наголосив на тому, що події в Україні стали каталізатором юридичних змін на глобальному рівні. Міжнародна комісія з права ООН у 2022 році завершила розробку Принципів захисту довкілля в умовах збройного конфлікту.

На переконання Попова, покарати державу-агресора за злочини проти довкілля реально. Треба рухатись усіма напрямами: змінювати законодавство, інвентаризація і зосередження всіх ресурсів для документування й аналізу наслідків для довкілля, щоб оцінити наскільки цей вплив є масштабним і довготривалим, сказав Попов.

За даними Міндовкілля, збитки, завдані окупантами довкіллю України, станом на кінець червня 2023 року складали майже 2 мільярди гривень. 

Нагадаємо, що Україна вимагає від ООН визнати підрив Каховської ГЕС екоцидом та геноцидом українців. Також Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду щодо підриву ГЕС, а представники суду вже побували в затоплених Херсоні та Антонівці. 

Кореспондентка ZMINA з’ясовувала в Гаазі, як можна домогтися відповідальності за підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter