Росія шантажами вимагає від інших держав не брати участі в Кримській платформі – Кулеба

Дата: 06 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Росія шантажує та погрожує іншим країнам, вимагаючи не брати участі в Кримській платформі, що має на меті деокупувати та реінтегрувати тимчасово окуповану Автономну Республіку Крим.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в межах всеукраїнського форуму “Україна 30. Міжнародна політика”, інформує “Радіо Свобода“.

За його словами, деяким країнам украй важко під цим тиском Москви.

“На цьому тлі участь держав у Кримській платформі – це дуже простий тест про те, з ким вони в питанні окупованого Криму: з Росією і агресією чи з Україною і міжнародним правом?” – сказав міністр.

Президент Володимир Зеленський в межах цього форуму підкреслив, що деокупація Криму є одним із ключових пріоритетів держави. З огляду на це Кримська платформа, що відбудеться 23 серпня, – це саміт для посилення міжнародного тиску на Росію, сказав Зеленський.

Раніше Кулеба назвав саміт “Кримська платформа” способом повернути кримчанам їхні права і свободи. 

“Кримська платформа – це спосіб повернути людям у Криму їхні права: від доступу до освіти до свободи віросповідання. А також дозволити їм використовувати міжнародні банківські системи, захищати власність у судах, користуватися безвізовим режимом, вибирати свій телеканал або свій уряд”, – написав Кулеба на своїй твіттер-сторінці.

Всеукраїнський форум “Україна 30. Міжнародна політика” розпочався 5 липня. Основними темами заходу, який триватиме три дні, стануть стратегічні цілі України, зокрема інтеграція до Європейського Союзу та НАТО, практичні виміри зовнішньої політики, а також енергетична безпека.

Нагадаємо, Кримська платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Як відомо, у червні експертна мережа Кримської платформи стала відкритою для членства міжнародних експертів та організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter