Росія розмістила на заводі “Кримський титан” в Армянську техніку та війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту

Дата: 10 Січня 2023
A+ A- Підписатися
Росія продовжує незаконні мілітарні дії в тимчасово окупованому Криму, щоб і далі підтримувати неспровоковану повномасштабну війну проти України з півдня. 
 
Про це йдеться в щотижневому огляді Представництва президента України в АРК. 
 
Завод “Кримський титан”

Відомство з посиланням на Центр національного спротиву повідомляє, що на заводі “Кримський титан” в Армянську зафіксували розміщення російської техніки та військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Мешканці окупованого Криму, особливо в Севастополі, щодня продовжують фіксувати активність російських винищувачів, які, ймовірно, стріляють ракетами по містах України.

Окупанти відновили міст, який з’єднує Арабатську стрілку з іншою частиною Генічеського району. Проросійські медіа заявляють, що це чудова можливість підняти туристичний потік у “східнокримському сегменті”. Утім, Представництво президента в АРК наголошує, що це прекрасна можливість швидко перекидати російську техніку на фронт поза увагою більшої частини населення.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Жителі окупованого Криму щодня повідомляють представництво президента про запуски російських ракет з акваторії Чорного моря – усі ці снаряди летять у бік українських міст.

Відомо також, що до Джанкоя пригнали ешелон із 30 десантними машинами. Водночас кримчани жаліються на зіпсовані військовою технікою сільські та районні дороги: замість доріг там суцільна багнюка.

Розпочата Росією війна продовжує знищувати екосистему Чорного моря: на одному з пляжів Севастополя кілька днів лежав мертвий дельфін. Загалом лише від початку року в одному Севастополі на берег викинулося щонайменше 14 дельфінів.

Напередодні керівниця постійної делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева заявила, що на наступні три роки Рада Європи виділить 50 млн євро для роботи з Кримським півостровом та кримськотатарським народом. 

За її словами, Крим об’єднує міжнародних партнерів України в розумінні, що півострів важливий для ствердження міжнародного права. Вона також вказала, що Крим буде центральною темою трибуналу щодо російської агресії. 

“Ті, хто віддавав накази, хто планував російську агресію, повинні бути покарані. Ми віримо, що кримський кейс буде покладений в основу цього процесу”, – сказала Марія Мезенцева.   

9 січня постійний представник Швеції при ЄС Ларс Даніельссон заявив, що Європейський Союз вестиме тісний діалог із країнами Групи семи щодо запровадження десятого пакета санкцій проти Росії, інформує Deutsche Welle. Водночас він зауважив, що ухвалювати нові санкції щодо РФ стає дедалі складніше.

Нагадаємо, колапс російської економіки не стався через те, що перші санкційні пакети містили багато винятків, щоб мінімізувати їхній негативний вплив на ЄС та Сполучені Штати. Також Росія активно співпрацювала з азійськими країнами, зокрема з Індією та Китаєм

Українська влада виступає за подальші жорсткі санкції проти Росії за її неспровоковане повномасштабне вторгнення в Україну. Так, зокрема, Україна просить країни через протиправну окупацію Запорізької АЕС позбавити Росію права продажу свого урану, послуг з його збагачення та будівництва АЕС. У 2022 році “Росатом” заробив на цих послугах 9 млрд дол.

Також Україна наполягає, що російські користувачі повинні втратити доступ до західних технологій. Завдяки ІТ країна-агресор збирає інформацію на фронті, обробляє супутникові зображення, відстежує пересування українських військових та координує роботу в тилу, керує ракетами та проводить кібератаки.

Крім того, досі не всі російські банки відімкнено від SWIFT, що дозволяє Росії обходити санкції. Також країна-агресор намагається експортувати підсанкційні метали під виглядом сплавів, обходити фінансові обмеження через треті країни, користуватися прогалинами в переліку заборонених для експорту товарів подвійного призначення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter