Росія призначила дату місцевих “виборів” на захоплених українських територіях

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Росії призначили дату виборів на захоплених територіях, йдеться про російські регіональні та місцеві вибори в тимчасово окупованих населених пунктах чотирьох українських областей: Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської.

За даними російських ЗМІ, центрвиборчком РФ сподівається провести тут “регіональні й місцеві вибори” 10 вересня 2023 року — у день виборів в самій країні-агресорі.

Джерело: REUTERS

Йдеться про “єдиний день голосування”, в межах якого відбудуться вибори вищих посадових осіб у 20 суб’єктах Росії та додаткові вибори депутатів Держдуми.

Водночас російська ЦВК ухвалила рішення, що терміни “голосування” на окупованих українських територіях можна буде скоротити, якщо відповідна “виборча комісія” визнає це за необхідне.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк, коментуючи цю інформацію, нагадала, що проведенням виборів на окупованій території РФ знову порушує цілу низку норм міжнародного права, — від Статуту ООН та основоположних принципів міжнародного права, зокрема, щодо невтручання у внутрішні справи держав, до конкретних норм, що визначають зобов’язання держави-окупанта.

“Гаазьке положення 1907 року передбачає максимальне дотримання існуючих в країні законів під час окупації. Будь-які спроби змінити правовий статус територій, що знаходяться під російською окупацією, є порушенням прав жителів згідно з Четвертою Женевською конвенцією. Будь-які вибори на території України мають проводитися згідно з українським законодавством. Проведення “виборів” російською стороною попри норми міжнародного права та вимоги щодо вільного волевиявлення, що забезпечують легітимність будь-яких виборів, є порушенням. Вони не мають жодних правових наслідків, окрім подальшої відповідальності для організаторів цих заходів та РФ”, — сказала правозахисниця.

Нагадаємо, що в травні 2023 року російський диктатор Володимир Путін підписав закон про внесення змін до закону “Про воєнний стан”, які, зокрема, дозволяють проводити вибори на анексованих територіях і депортувати жителів.

Водночас вони дозволяють проведення референдумів та виборів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, якщо рішення про них ухвалив Центрвиборчком “за результатами консультацій з федеральним органом виконавчої влади”. Проводити вибори, згідно з російським законодавством, можна буде як на всій території, де РФ запровадила воєнний стан, так і на її частині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter