Росія поверне Крим, як СРСР балтійські країни – Волкер

Дата: 16 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер вважає, що Росія поверне Україні окупований Крим так само, як Радянський Союз свого часу повернув незалежність балтійським країнам і Окупація балтійських країн – процес військового захоплення Естонії, Латвії та Литви, яке спершу вчинив СРСР, включивши їх до свого складу згідно з домовленостями 1939 року за пактом Молотова – Ріббентропа з нацистською Німеччиною, пізніше – Третій рейх у 1941–1944 та знову Радянський Союз із 1944 по 1991 рік. Росія досі не визнає окупації балтійських країн та наголошує на нібито добровільному приєднані цих країн до СРСР..

Про це він розповів в інтерв’ю 1+1.

Він нагадав, що окупація балтійських країн СРСР тривала понад 40 років, але весь цей час західні країни відстоювали жорстку позицію щодо цих територій. 

“Захід, Сполучені Штати, інші країни трималися твердої лінії і не визнавали примусового включення цих країн до Радянського Союзу. Так само ми маємо дуже жорстку позицію щодо Криму: ми не погодимося з російської анексією Криму. Щодо цього була заява Майка Помпео минулого року. Така ж позиція і в ЄС. Дуже важливо, що ми визначилися з правильною позицією і зупинилися на цьому. Тому що час змінює все, і одного дня, думаю, Крим повернеться до складу України”, – зауважив спецпредставник Держдепу, проте додав, що не уявляє, скільки часу вимагає повернення Україні півострова. 

Також Волкер наголосив, що західні партнери не збираються знімати з Росії санкції, як про це інколи кажуть деякі експерти, адже запровадили їх через окупацію Криму. 

“Санкції щодо Криму залишатимуться настільки довго, наскільки Росія продовжуватиме окупацію Криму”, – сказав він.

Окрім питання Криму в інтерв’ю Волкер згадав про видавання Росії в межах масштабного обміну Володимира Цемаха, якого нідерландські слідчі визнали підозрюваним у справі щодо збиття боїнга МН-17:

“Не думаю, що ми дізналися б щось нове від підозрюваного в атаці на МН-17, крім того, що ми вже знаємо. Тому не думаю, що ціна була настільки високою, як про це кажуть. Водночас важливо звільнити полонених з Росії. Дуже важливо. Тому, вважаю, обидві країни зробили крок уперед, і, я сподіваюся, тепер, щоб надати подальший імпульс, треба провести ще обміни”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter