Росія посилює блокування українського FM-радіосигналу – правозахисники

Дата: 22 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У Криму погіршилася ситуація з прийманням українського FM-радіосигналу.

Про це свідчать дані моніторингу в червні 2020 року “Кримської правозахисної групи” (КПГ).

За їхніми даними, у 14 населених пунктах (Вишнівка, Мартинівка, Завіт-Ленінський, Солоне Озеро, Єрмакове, Придорожнє, Зарічне, Джанкой, Овочеве, Лобанове, Зелена Нива, Красноперекопськ, Армянськ, Ішунь) на українських радіочастотах ведуть мовлення російські FM-станції.

“У 16 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської. Це свідчить про цілеспрямоване блокування українського FM-радіомовлення російськими станціями. Радіо “Культура”, “Промінь”, “Армія FM” і “Нова Каховка” чутно у двох населених пунктах з усього списку, радіо “НВ” – у трьох, “Українське радіо” і Радіо Крим.Реалії – в одному з 19 перевірених”, – повідомляють правозахисники. 

У червні сигнал українських FM-радіостанцій було чути лише в п’яти з 19 населених пунктів.

Правозахисники наголошують, що окупаційна влада Криму в такий спосіб позбавляє громадян України доступу до інформації незалежних українських радіостанцій. Водночас вони вказують, що Росія повністю ігнорує заборону Міжнародної конвенції електрозв’язку 1947 року та Генеральної Асамблеї ООН 1950 року щодо глушіння радіосигналів. 

“Дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами державної російської пропаганди. За допомогою цієї практики кримчан позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і порушення у сфері прав людини, що регулярно відбуваються в Криму, тоді як підконтрольні Кремлю російські ЗМІ приховують більшість таких фактів від кримчан”, – йдеться в моніторингу КПГ. 

Таким способом, як наголошують автори документа, Росія посилює інформаційну ізоляцію окупованого півострова, що грубо порушує стандарти свободи слова. Щоб запобігти цьому, Кримська правозахисна група рекомендує демократичним країнам посилили тиск на владу Російської Федерації з вимогою припинити цензуру, необґрунтовані блокування та інші форми обмеження свободи незалежних медіа на території Криму.

Правоохоронним органам України необхідно ретельно розслідувати факти незаконного блокування медіа та захоплення радіочастот у Криму в контексті міжнародного збройного конфлікту і притягати винних до відповідальності.

Нагадаємо, після окупації Кримського півострова й частини Донецької та Луганської областей Росія припинила мовлення українських ЗМІ. Раніше Кримська правозахисна група повідомляла про блокування Росією українського сигналу на півострові. 

У лютому Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter