Росія підготувала обвинувальний акт на Мустафу Джемілєва

Дата: 09 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Формування, яке називає себе “Слідчим комітетом Росії в Республіці Крим”, підготувало лідеру кримськотатарського народу та народному депутату України Мустафі Джемілєву звинувачення в “незаконному перетині кордону РФ” та “незаконному поводженні зі зброєю”.

Про це повідомляє “Українська правда”, якій Мустафа Джемілєв передав копію повідомлення російського формування. 

Згідно з документом, відповідну кримінальну справу було порушено 11 серпня 2014 року. Лідера кримськотатарського народу звинувачують за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу РФ (“Незаконний перетин державного кордону Російської Федерації”), ч. 1 ст. 222 (“Незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів”) та ч. 1 ст. 224 (“Недбале зберігання вогнепальної зброї, яке створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки”).

“Дружина подзвонила і сказала, що прийшли ефесбешники, дали якусь повістку і просять під її розписку це повідомлення. Я сказав, щоб ніяких розписок не давала. Якщо хочуть, то нехай так дадуть. Вони давно порушували це. Просто в порядку залякування у зв’язку з майбутнім маршем (на Крим. – Ред.)”, – розповів “Крим.Реалії” народний депутат.

Мустафі Джемілєву запропонували надіслати замість себе адвоката в кримське формування Слідчого комітету в Сімферополі, де йому 10 квітня висунуть обвинувальний акт. 

Нагадаємо, ще 20 січня 2016 року “Київський районний суд” у Сімферополі заочно обрав щодо Джемілєва запобіжний захід у вигляді взяття під варту. “Слідчий” і “прокурор” обґрунтовували це тим, що стосовно Джемілєва порушено кримінальну справу за трьома статтями КК РФ і “він переховується від слідства й суду, може чинити тиск на свідків, знищити докази, є громадянином іншої держави та не має постійного місця проживання на території Криму”.

Після анексії Криму на початку 2014 року лідерам кримських татар Рефату Чубарову та Мустафі Джемілєву російська влада заборонила в’їзд на півострів на п’ять років.

У МЗС України засудили заочний арешт Мустафи Джемілєва підконтрольним Москві “судом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter