“Росія перекручує факти та спотворює право”: Україна відповіла на закиди РФ у Міжнародному суді ООН 

Дата: 19 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У Палаці миру в Гаазі тривають публічні слухання в справі України проти Росії щодо порушення Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. 19 вересня представники України протягом трьох годин доводили суддям, чому ті мають почати розгляд справи по суті. 

Правники української сторони відповіли на закиди Росії щодо неправомірності цього позову та навели докази того, як Росія зловживала, неправомірно використовувала та порушувала міжнародне право, зокрема й Конвенцію про запобігання злочину геноциду.

ZMINA подивилася трансляцію і переповідає, про що йшлося на сьогоднішньому засіданні. 

Другого дня слухань у Міжнародному суді ООН українська сторона вкотре виклала та пояснила суть свого позову: Росія неправомірно звинуватила Україну в геноциді власного народу на Донеччині та Луганщині та під приводом захисту людей від цього розпочала повномасштабне вторгнення.

“Росія зловжила та порушила Конвенцію про геноцид, використовуючи звинувачення в геноциді як привід для повномасштабного вторгнення. Але Росія не існує поза законом. Вона має бути притягнута до відповідальності”, – наголосив агент України в суді Антон Кориневич.

Однак нинішні слухання стосуються не справи по суті, а можливості подальшого розгляду цієї справи взагалі. 3 жовтня 2022 року Росія подала зауваження до української заяви та заявила, що МС ООН не має повноважень у цій ситуації.

Україна перед суддями ООН мала змогу відповісти на ці закиди та супутні звинувачення, що озвучила російська сторона першого дня. 

“Жодне з цих заперечень не має серйозних підстав. Усі вони є просто черговою штучною спробою Росії уникнути широкої юрисдикції, наданої статтею 9 Конвенції про геноцид”, – зазначив Девід Сіонтс, член колегії адвокатів Верховного суду Сполучених Штатів і округу Колумбія.

Він також наголосив, що суд має дослухатися до російських лідерів, а не їхніх юристів, щоб визначити, що Конвенція про геноцид насправді ніяк не впливає на їхні дії.

Агент України в МС ООН своєю чергою заявив, що представники Росії першого дня слухань перекрутили факти та спотворили право, і звернув увагу на маніпуляції в їхньому виступі.

Так, російська сторона неодноразово наголошувала, що влада Росії ніколи не аргументувала військове вторгнення в Україну геноцидом. На це Кориневич навів цитату Володимира Путіна про те, що запобігання геноциду на Донбасі – одна з причин цієї війни.

Крім того, українська сторона зауважила, що Росія вже порушує рішення Міжнародного суду ООН.

Ще 16 березня 2022 року суд зобов’язав РФ негайно припинити всі військові операції на території України. 

“Відтоді Російська Федерація постійно порушувала постанову суду. Повномасштабне вторгнення Росії продовжує спричиняти страждання і смерть населення України донині”, – підкреслив юрист української сторони Джонатан Гімблетт.

Слухання триватимуть до наступного тижня. 20 вересня перед судом виступатимуть представники 32 країн, що долучилися до позовів. Вони зможуть подати свої зауваження та аргументи до справи.

Наступного тижня Україна та Росія матимуть ще один раунд виступів: 25 вересня протягом шести годин Росія матиме змогу відповісти на всі зауваження від країн-позивачів, а 27 вересня останню можливість аргументувати свою позицію матиме Україна.

Після цього судді вивчатимуть усі надані матеріали та ухвалять рішення: чи можуть вони надалі працювати над цією справою.

Нагадаємо, у червні цього року Міжнародний суд ООН провів фінальні слухання першої справи України проти Росії, яку подали ще у 2014 році. За оцінками правників, рішення судді можуть оголосити протягом нинішнього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter