Росія незаконно вивезла близько 2 тисяч дітей із Запорізької та Херсонської областей – правозахисники

Дата: 24 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Окупанти вивезли до тимчасово окупованого Криму 1 939 дітей віком від шести до 18 років з Херсонської та Запорізької областей. 

Про це повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр

Правозахисна організація повідомляє, що діти – без теплого одягу та взуття. Вони наразі перебувають у Євпаторії.

Окупанти оголосили збір одягу та взуття на підприємствах та в школах Криму.

“Росіяни знову намагаються обдурити людей та продемонструвати кримчанам, що вони врятували дітей від нацистів, хоча насправді зірвали цих дітей з місць проживання, а можливо, когось зробили сиротами”, – мовиться в повідомленні правозахисної організації.

Про незаконне вивезення українських дітей повідомила також голова Центру громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова під час першого парламентського саміту Кримської платформи в Загребі (Хорватія). 

За її даними Росія вже вивезла до Криму та Росії близько 2 тисяч дітей із прифронтових територій і планує вивезли ще 4 тисячі. 

“Ці діти будуть заручниками для того, щоб отримати лояльність від їхніх батьків. Бо цих дітей Росія відриває від батьків”, – прокоментувала правозахисниця. 

За даними Регіонального центру прав людини, Росія незаконно всиновила вже 390 українських дітей. Правозахисна організація вважає, що ця кількість дітей надалі зростатиме, оскільки Росія вносить зміни до свого законодавства. 

Юристка Регіонального центру прав людини (РПЦЛ) Катерина Рашевська під час парламентського саміту Кримської платформи закликала до підтримки України в її деокупації та реінтеграції Криму. 

Серед іншого вона вважає за важливе забезпечення розслідування міжнародних злочинів за допомогою універсальної юрисдикції та переслідування винних у міжнародному суді. Також Рашевська закликала передати заморожені активи росіян на потреби жертв в Україні. 

Напередодні ZMINA повідомляла, що 21 жовтня з тимчасово захопленого Херсона окупанти вивезли 46 вихованців обласного будинку дитини віком до п’яти років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter