Росія наважиться на псевдореферендум в окупованому Херсоні – британська розвідка

Дата: 03 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Британська розвідка вважає, що Росія, найімовірніше, проведе псевдореферендум за приєднання тимчасово окупованого Херсона до Росії, щоб спробувати легітимізувати свій контроль.

Про це йдеться в огляді розвідки Міністерства оборони Британії за 3 липня.

Акція протесту проти тимчасової окупації регіону у Херсоні

Розвідка згадує заяви підозрюваних Україною у державній зраді з приводу організації “референдуму” щодо приєднання до РФ до осені 2022 року. 

На їхню думку, затримання 28 червня мера Херсона Ігоря Колихаєва є спробою окупаційної влади придушити опір. Відзначається, що масштабний збройний і мирний спротив окупації на Херсонщині триває. 

“Херсонська область найповнішою мірою потрапила під російську окупацію з лютого 2022 року, і якесь “конституційне” рішення для обґрунтування окупації напевно буде пріоритетною політичною ціллю для Росії. З великою ймовірністю РФ вдасться до сфальсифікованого голосування, щоб забезпечити собі прийнятний результат”, – мовиться в огляді британської розвідки.

Напередодні ЄС засудив викрадення Росією мера Херсона Ігоря Колихаєва та закликає до його негайного та беззастережного звільнення.

 Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Україна має знищити міст через Керченську протоку, яка є головним механізмом, що дозволяє Росії зберігати посилену військову присутність у Криму та завдавати ударів по материку.

Правозахисна спільнота в Україні вважає, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter