Росія може імітувати ініціативу переговорів, щоб виграти час у війні – президент Литви

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що право на рішення піти на переговори з державою-агресором Росією належить лише президенту України Володимиру Зеленському та його команді.

Про це інформує “Європейська правда” з посиланням на Delfi.

Президент Литви Гітанас Науседа

Науседа каже, що якщо ситуація на фронті не зміниться найближчими місяцями, війна стане тривалою, виснажливою і позиційною.

“По суті, вона вже така і є. Ми сподівалися, що контрнаступ України зробить її іншою. Зараз ми повернемося до status quo, вона знову стане позиційною, виснажливою. Тоді підраховуватимуться втрати обох сторін і зрештою очікуватимуть, поки одна з країн не досягне тієї точки, коли більше не зможе продовжувати війну”, – заявив він.

На думку президента Литви, боротьба між двома країнами розвиватиметься й надалі, оскільки Росія спробує перехопити ініціативу, а Україна буде цьому максимально протистояти. Однак він не згоден із твердженням, що якщо росіяни прорвуть фронт, Україна програє цю війну.

“Росія, звісно, може мобілізувати ресурси, не зважаючи на думку власного народу, як мобілізувати людей, так і спрямувати все на військові цілі. Можливості інших держав більш обмежені, просто тому, що вони – демократичні суспільства. Усе це ті фактори, але ще раз повторюю – не йдеться про поразку України, йдеться про сценарій війни, який є невигідним для України”, – зазначив Науседа.

На переконання президента Литви, для того, щоб виграти час у цій війні, Росія може імітувати ініціативу переговорів. Однак, за словами глави держави, це всього лише “тактичні хитрощі”.

“Росія скористається цим часом, щоб більш твердо стати на ноги й завдати нового удару з новою силою”, – заявив Науседа.

На запитання, чи не виявить Захід, спостерігаючи за погіршенням ситуації в Україні, бажання вести переговори з країною-агресором, президент зазначив, що право на переговори належить тільки президенту України Володимиру Зеленському та його команді.

“Останнє слово, чи починати переговори, має залишитися за Україною. Країна, яка принесла так багато жертв і так багато втратила, має перше моральне право самостійно ухвалити рішення, чи починає вона перемовини й на яких умовах вона веде перемовини. Ніхто інший не має вирішального голосу в цьому питанні”, – сказав він.

Нагадаємо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter