Росія маніпулює темою іноземних студентів, які не можуть виїхати з України через обстріли – Кулеба

Дата: 05 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Росія маніпулює темою студентів-іноземців, які не можуть виїхати за межі України через обстріли російських військових.

Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на пресконференції 5 березня, пише Радіо свобода.

Дмитро Кулеба. Джерело: unian.net

“Якщо Росія перестане маніпулювати проблемою іноземних студентів, припинить вогонь і погодиться на припинення вогню, всі вони будуть безпечно евакуйовані. Тож ваші уряди, уряди Індії, Китаю, Нігерії, інших країн, чиї студенти застрягли в Сумах і Харкові – я закликаю вас звернутися до Росії із закликом припинити вогонь і дозволити цивільним залишити ці міста через територію України”, – заявив міністр.

Кулеба нагадав, що впродовж 30 років до України приїздили тисячі студентів із країн Африки та Азії, багато хто з них залишився в нашій країні й після завершення навчання. Він також розповів про заходи, яких вжив Київ, щоб допомогти іноземцям евакуюватися.

“Аби допомогти вивезенню іноземців із Сум, із Харкова, Україна організувала кілька потягів, ми також створили гарячу лінію, на яку іноземні студенти можуть звернутися”, – сказав Кулеба.

Він уточнив, що МЗС тісно співпрацює з відповідними посольствами та координує зусилля, українські прикордонники отримали інструкції надавати іноземним студентам всю необхідну допомогу. 

За словами Кулеби, Росія звинувачує Україну в тому, що вона “тримає іноземних студентів у заручниках, порушує їхні права та дискримінує їх”.

Міністр запевнив, що єдина причина поточної проблеми – це те, як Росія намагається знищити українські міста, які стали домом як для іноземних громадян, так і для українців.

Кулеба закликав, зокрема, прем’єр-міністра Індії Нарендру Моді звертатися до президента Росії Володимира Путіна і “пояснювати йому, що ця війна суперечить інтересам усіх”, а звичайних індійців – тиснути на російське посольство в цій країні.

Раніше низка африканських, європейських та інших закордонних ЗМІ розповсюдили твердження про расизм щодо іноземців, які намагаються евакуюватись з України. 

Про те, чи справді є расова дискримінація в таких ситуаціях, читайте в матеріалі ZNINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter