Росія мала намір атакувати та знищити саме кафе у Краматорську – правозахисники

Дата: 30 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Увечері 27 червня оперативники російської розвідки знімали кафе RIA Lounge у Краматорську та його відвідувачів. Через кілька хвилин у це місце влучила балістична ракета “Іскандер”. 12 людей загинули, 65 – дістали поранення.

Такі дані свідчать про те, що росіяни цілеспрямовано хотіли знищити кафе, попри можливі втрати серед цивільних. Подібна атака є серйозним порушенням принципів міжнародного гуманітарного права, а усі причетні до неї мають бути притягнені до відповідальності за воєнні злочини.

Про це заявили правозахисники організації “Міжнародне партнерство за права людини” (МППЛ).

Спеціалісти МППЛ проаналізували дописи у соціальних мережах перед атакою на кафе у Краматорську. У той вечір у закладі перебувало багато цивільних людей, зокрема неповнолітні, солдати, які були не на службі, та іноземці.

Правозахисники зазначають, що російські військові, що отримали відео з кафе, не могли не зауважити великої кількості цивільних, однак вони проігнорували це.

Ба більше, росіяни запустили по громадському закладу у центрі міста гіперзвукову балістичну ракету, що може нести боєголовки вагою від 480 до 700 кг.

Навіть, якщо українські військові у закладі становили ціль для росіян, застосування подібної зброї неприпустимо, бо ракета не розрізнятиме солдатів та цивільних. 

“Точність і вантажність ракети “Іскандер” не залишає сумнівів щодо наміру ЗС РФ завдати максимальної шкоди та втрат у Ria Lounge”, – йдеться у заяві організації.

Нездатність росіян уникнути або мінімізувати втрати серед цивільних порушує базові принципи міжнародного гуманітарного права та положення Статуту Міжнародного кримінального суду, зокрема, підкреслюють експерти.

Так, у статті 8 Римського статуту йдеться серед іншого про умисне спрямування нападів на цивільне населення, а також про вчинення нападу з усвідомленням того, що він призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних. 

Людей, що віддавали наказ атакувати, виконували його та сприяли цьому, а також їхніх керівників необхідно притягнути до відповідальності за ці злочини, наголошують правозахисники. 

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ Франції також назвали цю атаку воєнним злочином. Голова відомства Катрін Колонна підкреслила, що такі дії не повинні залишатися безкарними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter