Росія майже повністю блокує українські радіостанції на півночі Криму

Дата: 13 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Росія повністю блокує український радіосигнал  щонайменше в десяти населених пунктах північного Криму.

Такі дані моніторингу експертів Кримської правозахисної групи. 

Експерти організації провели моніторинг поширення радіосигналу українських FM-радіостанцій у 19 населених пунктах північного Криму: містах Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой і населених пунктах, розташованих уздовж основних автодоріг.

“У населених пунктах Ішунь, Воїнка, Завіт-Ленінський, Красноармійське чути тільки по одній українській радіостанції. У Вишнівці, Новоолександрівці, Істочному і Зеленій Ниві – по дві, а в Передмістному – шість українських радіостанцій”, – діляться результатами моніторингу експерти. 

Окрім цього, радіо “Культура”, “Крим.Реалії”, “Промінь” і “Армія FM” кримчани можуть почути лише в трьох населених пунктах, “Херсон FM” – у чотирьох, а Українське радіо, “Люкс FM”, “Радіо НВ” – у двох із 19 досліджених. В одному населеному пункті місцеві жителі можуть чути лише радіо “Нова Каховка”.

“Російська влада блокує українське FM-радіомовлення на півострові, незаконно захопивши українські радіочастоти і практично позбавивши громадян України доступу до інформації незалежних українських радіостанцій. Водночас влада РФ повністю ігнорує той факт, що глушіння радіосигналів засуджене Міжнародною конвенцією електрозв’язку в 1947 році і Генеральною Асамблеєю ООН у 1950 році”, – зауважують у КПГ.

Біля КПВВ “Чонгар” на окупованій території Криму можна почути п’ять українських станцій, а біля КПВВ “Чаплинка” чути сигнал всього чотирьох українських станцій. Водночас мовлення українських FM з боку Чаплинки і Чонгара в північному Криму перекривають російські радіостанції, розповідають дослідники. 

Інформаційна ізоляція Криму, яка постійно тільки посилюється окупаційною владою, не лише грубо порушує свободу слова, але і дає  державі, що окупує, додаткові можливості для подальшого порушення прав і свобод людини на півострові, наголошують правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter