Росія ігнорує вимоги розрізняти військові цілі та цивільні об’єкти – слідча комісія ООН

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

З понад десяти тисяч підтверджених ООН загиблих у війні Росії проти України, майже дев’ять тисяч померли від обстрілів населених пунктів, зазначають експерти незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні. 

Слідчі наголошують, що частина таких нападів не була спрямована на військові об’єкти. Ба більше, комісія не зафіксувала присутності збройних сил навіть поруч з ураженими об’єктами.

Такі атаки порушують міжнародне гуманітарне право та є воєнними злочинами, а саме спричинення надмірної кількості випадкових смертей, поранень чи ушкоджень. 

Про це зазначили представники комісії ООН у своїй черговій доповіді.

Ліквідація наслідків російського обстрілу Одеси в ніч на 2 березня. Джерело: телеграм-канал Олега Кіпера

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, станом на 15 лютого 2024 року в Україні загинуло 10 582 людини, 19 875 людей отримали поранення. Водночас міжнародна слідча комісія ООН зазначає, що серед них від невибіркових обстрілів загинуло 8 898 людей, дістали поранення – 18 818 людей.

Однак реальні цифри загиблих та поранених можуть бути істотно вищими, зазначили у доповіді.

Міжнародні слідчі під час нинішнього мандату зосередили увагу, зокрема, на ударі по кафе в селі Гроза Харківської області, обстрілах житлових будинків у Кривому Розі та Слов’янську, а також атаках по всій Україні 29 грудня 2023 року. 

Комісія встановила, що російські збройні сили не вжили усіх можливих заходів, щоб зберегти цивільні життя та інфраструктуру. Це порушує базові принципи міжнародного гуманітарного права та є серйозними воєнними злочинами. 

Слідчі звернули увагу також на обстріл кафе у Краматорську 27 червня 2023 року, через який загинули 11 людей, зокрема три дитини, 65 людей дістали поранення. 

Комісія встановила, що хоч у кафе і була деяка військова присутність, нанесені пошкодження та втрати серед цивільних були надмірними у повірянні із можливою військовою перевагою, а отже напад був непропорційним. Це також є воєнним злочином.

Міжнародна слідча комісія також досліджувала обстріли окупованих територій України. Зокрема, обстріли Донецька 16-го та 28 квітня 2023 року. Під час останнього під удар потрапила лікарня та пасажирський автобус. 

Слідчі встановили, що обстріли вели з реактивної системи залпового вогню “Град”, яка є на озброєнні в обох сторін. Спеціалісти також проаналізували кадри з місць ураження та встановили, що обидві атаки були здійснені, ймовірно, з північно-західного напрямку, де на той час перебували й українські, і російські війська. 

В комісії наголосили, що обидва розслідування закінчити не вдалося, адже Росія не допускає міжнародних слідчих на підконтрольну їй територію. У доповіді зазначено, що протягом нинішнього мандату слідча комісія надсилала російській стороні 23 письмові запити на зустрічі, доступ до інформації та місць ймовірних порушень. На жоден із них Росія не надала відповіді.

Міжнародна слідча комісія наголосила, що невибіркові напади на цивільне населення впродовж понад двох років повномасштабного збройного конфлікту показує ігнорування Росією неодноразових закликів Комісії розмежовувати військові цілі та цивільні об’єкти. 

Нагадаємо, зранку 15 березня Росія вдарила ракетами по Одесі. За даними ЗМІ, в місті пролунало щонайменше чотири вибухи. 

Станом на 19-ту годину загинули 20 цивільних, а ще 73 отримали поранення. Серед загиблих – рятівник та медик, що надавали допомогу потерпілим після першого вибуху.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter