Росія хоче спростити надання свого громадянства для українців та білорусів

Дата: 29 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Влада Росії планує спростити процедуру отримання громадянства для українців та білорусів, звільнивши їх від проходження обов’язкової співбесіди на визнання носіями російської мови.

Про це розповіла начальниця головного управління з питань міграції МВС РФ Валентина Казакова, повідомляє Інтерфакс-Захід.

За словами чиновниці, російські законотворці вже підготували декілька документів з відповідними змінами. 

“Уже розроблено законопроєкти, які дозволять спростити процедуру набуття громадянства нашим найближчим сусідам – громадянам Білорусі, громадянам України, яких ми пропонуємо звільнити від проходження співбесіди на визнання носіями російської мови”, – зазначила Казакова.

Офіційною причиною такого кроку в РФ назвали боротьбу з незаконною міграцією. 

Нагадаємо, що наприкінці квітня минулого року президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене надання громадянства мешканцям окупованих районів Донецької і Луганської областей. Право на спрощене отримання громадянства тоді мали люди, які постійно проживають на Донбасі. Для отримання російського паспорта влада РФ пропонувала українцям з окупованих районів Донецької та Луганської областей подати відповідну заяву, копію документа, який підтверджує особу та місце проживання, свідоцтво про шлюб, а також свідоцтво про народження, якщо дитині просять надати громадянство РФ. 

Українські політики та міжнародні партнери одразу після оприлюднення указу наголосили, що такий крок Росії підриває Мінські угоди та фактично є провокацією з боку російської влади. Потім у Кабміні розповіли, що можуть розглянути питання позбавлення пенсії українців з тимчасово окупованих територій Донбасу, які отримали російські паспорти.

Згодом Путін підписав указ про можливість отримання російського громадянства в спрощеному порядку і для жителів підконтрольної Україні частини Донбасу.

Водночас у серпні минулого року президент Володимир Зеленський спростив отримання українського громадянства для росіян, яких переслідують на батьківщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter