Росія готувала депортацію українців до початку повномасштабного вторгнення – документи

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Депортації на Донбасі готувалися Росією завчасно під виглядом “евакуації”, а повномасштабне вторгнення відбулося після потужної інформаційної кампанії, пов’язаної з депортацією перших дітей-сиріт з дитячих будинків на окупованих територіях.

Таких висновків дійшли автори аналітичного звіту “Примусова депортація дітей в РФ”, підготовленого Східною правозахисною групою та Інститутом стратегічних досліджень.

Фото зі звіту “Примусова депортація дітей в РФ”

Правозахисники подали у звіті документи та розпорядження, де міститься детальна інформація щодо місць для розподілення українців, яких планували вивозити з окупованих територій. Ці документи готували до того, як почалося повномасштабне вторгнення.

Один з таких документів  під назвою “Постановление об обеспечении размещения и питания граждан, вынуждено покинувших територию Украины, прибывших в экстренном массовом порядке на территорию РФ, на территорию Московской области” датований 22 лютого 2022 року. 

 

У документі йдеться про те, що керівництво Московської області вимагає затвердити перелік пунктів, де тимчасово будуть розміщені “громадяни, які вимушено покинули територію України”. Надалі регіональні представництва суб’єктів РФ стали випускати свої постанови, щоб мобілізувати роботу всіх муніципальних органів влади. Кожній області постановили прийняти та передбачити умови для розміщення певної кількості людей, прописаної в документах, йдеться у звіті (ст. 12 у звіті)

Водночас ще до того, як РФ почала повномасштабне вторгнення, ватажки терористичних угрупувань “ЛНР” та “ДНР” почали поширювати інформацію про нібито обстріли ЗСУ окупованих ними територій. Ще 18 лютого 2022 року вони підписали “наказ про евакуацію” місцевого населення в РФ і почали масовану інформаційну атаку, розповідаючи, як РФ евакуює дітей з окупованих територій.

Першими були тоді “евакуйовані” діти-сироти з дитячих будинків окупованих територій. Їхній вибір чи бажання ніхто не враховував. Після шести днів активної інформаційної роботи російських ЗМІ щодо висвітлення “евакуації” місцевого населення президент РФ Володимир Путін оголосив про початок військової агресії РФ проти України. 

Починаючи з березня 2022 року депутат Державної думи РФ від партії “Єдина Росія” Анна Кузнецова, яка раніше обіймала пост уповноваженої президента РФ із захисту прав дітей, та чинна уповноважена Марія Львова-Бєлова лобіювали ухвалення федерального закону про зняття заборони на всиновлення громадянами РФ дітей інших країн. Президент Росії Путін підписав необхідні зміни до законодавства 30 травня 2022 року.

На початку березня виходить постанова уряду Росії про розподілення людей, яких вивозять (а фактично примусово депортують) з окупованих територій, на території РФ. У документах прописують конкретні маршрути й кількість людей, яких має прийняти кожна область та передбачити умови для розміщення. Процеси примусової депортації зачепили кожен регіон, який був під владою окупаційних військ РФ.

Дані про вивезених дітей різнилися. В перші місяці військової агресії Росії проти України представники громадських організацій РФ, а також пресслужба Львової-Бєлової заявляли про десятки тисяч “евакуйованих” дітей, серед яких назвали цифру 1,5 тисячі дітей сиріт. 

Правозахисники визначили такі категорії дітей, які підпадають під примусову депортацію в РФ.

  • Діти-сироти в дитячих будинках, без батьків та опіки з боку родичів. Таких дітей почали вивозити 18 лютого 2022 року.
  • Діти, позбавлені батьківської опіки. Слід урахувати, що з 18 лютого 2022 року на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької області почалася примусова мобілізація чоловіків, і багатьох мобілізованих убили, адже кидали в бій без підготовки для виявлення бойових точок ЗСУ. В підсумку багато дітей лишилися без батька, а мати могла перебувати на заробітках і лишати дитину навіть у сусідів. Із квітня 2022 року на окупованих територіях активізуються “Комісії з дотримання прав неповнолітніх”, які допомагають позбавити матір батьківських прав і забирають у неї дитину до соціальних закладів. 
  • Діти, які лишилися без догляду батьків унаслідок військової агресії РФ проти України. Багато дітей лишилися без догляду батьків тому, що були закриті кордони в період активних бойових дій. Або під час проведення процедур фільтрації багато людей були затримані й відправлені до місць позбавлення волі, а їхні діти за деякий час підпадали під процедуру депортації. 
  • Діти з батьками – повноцінні сім’ї, які підпадали під процедуру примусової депортації і були насильно відправлені на постійне проживання в Росію. 

У своєму аналітичному звіті правозахисники наводять схему депортації українців. Вона складається із шести кроків. 

  • Вивезення дитини до пункту тимчасового утримання на окупованій території України. Такі пункти створювалися завчасно спеціально з цією метою. 
  • Транзит дитини з пункту тимчасового утримання на окупованій території до пункту тимчасового утримання в прикордонній області РФ з Україною (Курська, Ростовська, Воронезька області).
  • Транзит дитини з пункту тимчасового утримання з прикордонної області РФ з Україною до пункту тимчасового утримання суб’єкта РФ, визначеного як кінцевий пункт призначення.
  • Розподілення дитини до “центру сприяння сімейному вихованню”, який розташований у населеному пункті області чи республіки РФ, що визначений як кінцевий пункт призначення.
  • Визначення опікуна з-поміж працівників адміністрації центру для дитини з метою запуску процедури прийняття дітей у громадянство РФ, щоб передати депортованих дітей у сім’ї РФ.
  • Пошук кандидата для всиновлення депортованої дитини й проведення курсів ідеологічного виховання для батьків, які хочуть всиновити примусово депортованих дітей з України. 

У Росії створено федеральний банк даних дітей-сиріт РФ. Це величезна база даних, де зберігаються фото та анкетні дані дітей у відкритому доступі. Потенційні батьки заходять на сайт і обирають, кого б вони хотіли всиновити.

Автори звіту стверджують, що саме через російський федеральний банк даних і здійснюється процедура розподілення примусово депортованих дітей з тимчасово окупованих територій України. Після трьох місяців від початку процесу розподілення таких дітей у нові “сім’ї” в Кремлі вирішили створити регіональні представництва такого банку даних на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях.

Після заяви РФ про анексію тимчасово окупованих територій України окупаційні адміністрації на захоплених територіях почали процес створення регіональних банків.

На сьогодні українських дітей з тимчасово окупованих територій України розподілено у всіх регіонах РФ.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу vn@humanrights.org або ka@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter