“Це наче концтабір”: правозахисники назвали низку установ в РФ, де утримують депортованих з України дітей

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Дітей, примусово вивезених з тимчасово окупованих територій України, Росія розділяє і розвозить по всій своїй території. Правозахисники ідентифікували кілька установ у чотирьох регіонах Росії, де перебувають примусово вивезені з України діти-сироти.

Про це розповіли під час презентації звіту “Примусова депортація дітей в РФ” директорка Східної правозахисної групи Віра Ястребова та керівник Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський.

Скриншот сюжету російського ТРК “Вятка” під назвою “Из Донецка в Киров прибыли дети-сироты”

“Ми телефонували до цих установ. Нам розповіли, скільки дітей, яка черга, що не встигають батьків шукати, як дітей повертають і що нові “батьки” можуть змінювати їм ПІБ”, – розповів Павло Лисянський.

За словами правозахисників, три установи розташовані в Республіці Башкортостан.

Вони назвали адреси цих установ та органів.

  • Державний бюджетний заклад Республіки Башкортостан Учалинський центр “Семья”, Республіка Башкортостан, с. Учали, вул. Чкалова, 47.
  • Державний бюджетний заклад Республіки Башкортостан для дітей-сиріт та дітей без батьківської опіки, центр “сприяння сімейному вихованню” “Дитинство”, Республіка Башкортостан, м. Кумертау, с. Маячний, вул. Гафури, володіння 30.
  • Державний бюджетний заклад Республіки Башкортостан для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, центр “сприяння сімейному вихованню” “САМРАУ”, Республіка Башкортостан, Кугарчинський район, с. Юмагузино, ул. Будівельників, б. 1.

Йдеться про 32 дітей-сиріт віком від 7 до 14 років, яких, за повідомленнями російських ЗМІ, 3 жовтня 2022 року доставили до Уфи з тимчасово окупованої частини України.

В Орловській області 60 українських дітей-сиріт розмістили в Наришкінській школі-інтернаті за адресою: Наришкіно, вул. Садова, 16.

Також 4 жовтня 2022 року до Липецької області привезли 38 дітей з тимчасово окупованої частини України віком від 8 до 18 років. У російських джерелах зазначається, що діти втратили своїх батьків та лишилися сиротами. І вказується, що з питань опіки над дітьми, які прибули з окупованої частини України, громадянам, що є чинними опікунами, або тим, хто має висновок про можливість бути опікуном, необхідно звертатися до органів опіки за місцем проживання, а також до російського регіонального банку даних про дітей, позбавлених батьківської опіки, до управління освіти та науки Липецької області. Адреса закладу: Липецьк, вул. Циолковського, буд. 18, тел. (84742) 32-94-19.

За словами Лисянського, раніше на сайті адміністрації Курської області була інформація про те, що 279 українських дітей були розміщені в семи пунктах тимчасового тримання.

“Тобто ця кількість дітей там чекає, що звільняться місця в дитбудинках РФ і вони зайдуть на їхні місця… Це фактично концтабір для дітей. Їх туди насильно привезли, діти цього не хотіли”, – наголосив правозахисник.

Як пояснює правозахисник, якщо в дитини з’являється російський опікун, він може звернутися до відповідних установ, щоб дитина отримала російський паспорт. Одночасно нові “батьки” можуть примусово дати дитині нове ім’я і своє прізвище. Це вкрай ускладнить пошук дитини й процес її повернення.

За словами Павла Лисянського, Росія заздалегідь готувалася до примусової депортації українців та, зокрема, дітей-сиріт. В окремих документах, наданих у звіті правозахисників, йдеться про конкретну кількість людей, яких має прийняти кожна область, зазначено фінансування забезпечення цього процесу та маршрути.

Правозахисники наголосили, що для того, щоб надалі ідентифікувати місця дислокації кожної дитини, критично потрібна щоденна систематична робота окремо створеного державного органу з репатріації спільно з громадськими та міжнародними організаціями.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter