Росія дедалі більше отримує прибутки через Чорне море, а відтак її військово-економічна ізоляція наразі неможлива – експерт

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися
Чорне море у 2023 році стало і дедалі більше стає джерелом прибутків Росії для продовження війни. 
 
Про це під час Міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи “Бачення майбутнього: експертний погляд” заявив Андрій Клименко, керівник моніторингової групи Чорноморського інституту стратегічних досліджень.
 
Андрій Клименко

Заслужений економіст Автономної Республіки Крим Андрій Клименко переконаний, що Росія витримає навіть дуже довгу війну.

“Економіка Росії витримала, пристосувалася та переорієнтувалася на глобальний схід. Чорне море стає джерелом прибутків Росії для продовження війни. Тільки з березня 2023 року щомісячно Росія отримує п’ять мільйонів тонн сирої нафти й 4,5 мільйона тонн дизельного пального з портів Чорного моря. Експорт нафти лише зростає”, – сказав він.

Експерт не довіряє статистиці Росії про зменшення доходів від експорту нафти, яку почасти цитує британське агентство Bloomberg.

“Це не статистика, це інформаційна спецоперація. Їй взагалі не можна довіряти. Частина вартості нафти залишається на закордонних рахунках і використовується для закупівлі товарів паралельного імпорту”, – прокоментував він.

Клименко також констатував, що на тлі сьомого місяця дії ембарго на російську нафту кількість порушень ембарго лишень зростає. А декілька десятків танкерів на місяць здійснюють прямі рейси до портів США, Нідерландів, Бельгії, Іспанії, Італія, Греції та інших країн.
 
“Коли ми місяць тому сказали про це високому представнику Єврокомісії з питань санкцій, він не повірив. Навіть картам не повірив. Ну, кажу, тоді перевіряйте”, – говорить Андрій Клименко.
 
Навіть частково воєнно-економічна ізоляція такої географічно величезної держави як Росія в умовах сучасної глобальної економіки поки виглядає неможливою.

Відповідно до останньої доповіді комісії Єрмака-Макфола, Росія перевищила показники 2021 року щодо імпорту складних товарів, приладів, компонентів.

“75% йде через Китай, Гонконг, Казахстан, Вірменію, Грузію та Туреччину. І як зробити, щоб працювали експортні обмеження, коли ми маємо 15 285 км кордону Росії з Китаєм, Монголією та Казахстаном? Туреччина – 350 км морської відстані, це один день для ненового судна. Експорт чіпів та компонентів для виробництва ракет – величезна безпекова проблема”, – переконаний експерт.

Він також не вірить, що ЄС та США накладуть експертні обмеження у 800 позицій на Китай, оскільки тоді зупиниться половина світової економіки. 

Відтак, Андрій Клименко переконаний, що Україна залишиться територією конфронтації між Заходом та Росією. 
 

У безпековому сенсі Україна, включно з Чорним морем, вже стала і в осяжній перспективі залишиться, поки ми не ввійдемо в НАТО, фронтирною державою. Величезною територією постійної, тривалої конфронтації між західною цивілізацією та російським варварством. Майбутнє України – це держава-воїн і це стає також історичною місією нашої держави.

Андрій Клименко
 
Експерт прогнозує, що ця фронтирність не втримається в межах кордонів України, а  поширюється на Чорноморський регіон, на Польщу та країни Балтії.
 
Андрій Клименко нагадав, що протягом останніх десяти років українські експерти та політики попереджали світ про небезпечні процеси у Чорноморському регіоні. 
 
Він рекомендує країнам усвідомити глобальну небезпеку Росії та перестати її боятися, а країни Чорного моря мають створити постійні військово-морські групи для захисту своїх газових родовищ на морському шельфі, для захисту морських перевезень, зокрема, для “зернового коридору” та для боротьби з морськими мінами. Експертна мережа Кримської платформи вважає, що морські об’єкти необхідно охороняти ППО та протикорабельними ракетами. 
 
У Кримській платформі також вважають, що вже “перезріло” питання створення Чорноморського командування НАТО або командування міжнародних сил з підтримки миру та безпеки судноплавства, міжнародних сил реагування на природні катастрофи у майбутньому. 
 
Андрій Клименко переконаний, що без деокупації Криму неможливо говорити про Чорноморську безпеку, а в самому деокупованому Криму має бути міжнародна база сил стримування Росії. Росія, як і після поразки у першій Кримській війні 1853 – 1856 років, має бути позбавлена права мати флот на Чорному морі. 
 
Крім того,  вже зараз кожна країна має створити контрольний орган за виконання санкцій, щоб санкції неможливо було порушити.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter