Окупанти в Криму заново перевірять заяву про тортури над кримським активістом Раїмом Айвазовим

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Керівник слідчого органу в Криму скасував постанову слідчого, який відмовився порушувати кримінальне провадження в справі Раїма Айвазова і передав справу на додаткову перевірку.

Раїм Айвазов

Про це стало відомо 21 травня 2020 року під час судового засідання в Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону, передає громадянський рух “Кримська солідарність” із посиланням на адвокатку Марію Ейсмонт.

Суд розглядав апеляцію Марії Ейсмонт про визнання незаконною відмови в порушенні кримінальної справи проти співробітників ФСБ, які застосовували тортури під час затримання Раїма Айвазова.

Повідомляється, що кримчанин брав участь у режимі відеоконференції із СІЗО Сімферополя, захисниця Ейсмонт – з дому. Під час слухання суд постановив відновити перевірку за скаргою захисту про тортури з боку співробітників ФСБ.

“Це досить стандартна історія, і ми відчуваємо стриманий оптимізм з цього приводу”, – повідомила Марія Ейсмонт. Проте адвокатка впевнена, що документи, які вона отримала, та скарга за ст. 125 Кримінально-процесуального кодексу РФ, становлять інтерес для роботи в цій справі в Європейському суді з прав людини.

“Цінність становлять опитування осіб, які його супроводили з кордону на службовій машині ФСБ. За їхніми поясненнями, вони проводили там якісь фільтраційні заходи на КПВВ “Армянськ” і випадково побачили там Раїма Айвазова. За версією співробітників ФСБ, в кишені в них була його фотографія. І вони такі: “Так це ж Айвазов, який підозрюється у зв’язках з “Хізб ут-Тахрір“. Вони підійшли до нього, назвалися, завели розмову і запитали, чи не хоче він проїхати з ними, оскільки в слідчого можуть бути до нього питання. Айвазов, за їхньою версією, погодився. Водночас співробітники КПВВ “Армянськ” у свідченнях стверджують, що жодних заходів співробітники ФСБ не проводили”, – прокоментувала захисниця.

Нагадаємо, Раїма Айвазова затримали, коли той переходив КПВВ “Армянськ” у ніч на 17 квітня 2019 року. Понад 12 годин про нього не було жодних звісток. Лише в другій половині дня йому дозволили зробити дзвінок близьким.

Він повідомив, що його звинуватили в порушенні ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“Участь у діяльності організації, яку, відповідно до законодавства Російської Федерації, визнано терористичною”). Санкція статті передбачає позбавлення волі від 10 до 20 років або штраф до 500 тисяч рублів.

Пізніше Раїм розповів, що під час затримання співробітники ФСБ побили його, посадили в машину без номерних знаків і вивезли в поле. Там російські силовики змусили його стати на коліна та імітували розстріл. Після цього Айвазова відвезли у відділок, схиляючи до підписання необхідних документів.

Раїм Айвазов – активіст, організовував передачі до Ростова-на-Дону заарештованим у Криму політв’язням, активно відвідував “суди” в політично мотивованих справах на Кримському півострові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter