Російський суд зменшив на один день строк тримання під вартою журналістки Алсу Курмашевої

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Росії верховний суд Татарстану залишив під вартою журналістку Татаро-башкирської служби “Радіо Свобода” Алсу Курмашеву, зменшивши строк тримання під вартою лише на один день.

Про це повідомили на сайті видання.

Алсу Курмашева. Джерело: АР

Адвокат медійниці клопотав про зміну запобіжного заходу на домашній арешт через погіршення стану здоров’я підзахисної. Проте суддя Ольга Мигунова в цьому відмовила та залишила апеляційну скаргу захисту Курмашевої без задоволення.

Водночас суд скоротив термін утримання її під вартою на один день – до 4 квітня 2024 року.

Нагадаємо, журналістка перебуває в СІЗО із середини жовтня 2023 року. Її звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу Росії, а саме в тому, що вона не подала документи на внесення самої себе до реєстру “іноагентів”, а також у поширенні так званих фейків про російську армію. За другою статтею журналістку звинувачують у розповсюдженні книги “Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну”, яку редакція “Idel.Реалії” презентувала восени 2022 року.

Торік у грудні проти журналістки порушили ще одну кримінальну справу – за статтею про “фейки” про російську армію.

Курмашева багато років пише про проблеми нацменшин у Татарстані та Башкортостані, а також висвітлює ініціативи на захист та збереження татарської мови та татарської культури.

Медійниця мешкає в Празі, але до Росії за сімейними обставинами приїхала 2 червня поточного року. Силовики одразу затримали її в аеропорту Казані, відібрали паспорти РФ та США й оштрафували за те, що вона не повідомила про подвійне громадянство. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 1 січня 2024 року суд Казані продовжив Курмашевій строк утримання під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter