Суд РФ засудив двох кримських татар до 11 років в’язниці за участь в організації “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 12 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

За участь в організації “Хізб ут-Тахрір” Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону незаконно засудив двох кримських татар Зекір’ю Муратова і Вадима Бектемирова до 11 та 11,5 року позбавлення волі.

Про це повідомляють у фейсбуці Омбудсманка Людмила Денісова та “Кримська солідарність”.

Зекір’я Муратов. Джерело: facebook.com/denisovaombudsman

64-річного кримського татарина Зекір’ю Муратова позбавлено волі на 11 з половиною років, а Вадима Бектемирова – на 11 років у колонії суворого режиму. Відповідно до судового вироку, обоє впродовж перших трьох років перебуватимуть у тюрмі. А після відбування незаконного покарання будуть обмежені у свободі пересування та вільному виборі місця проживання “, – йдеться у повідомленні уповноваженої Верховної Ради України з прав людини.

Українські політв’язні не визнали себе винними.

Муратов і Бектемиров були заарештовані в липні 2020 року в окупованому Криму разом із п’ятьма іншими кримськими татарами. Їм висунули звинувачення у причетності до “Хізб ут-Тахрір”, ісламської групи, забороненої в Росії, але не в Україні.

64-річний кримський татарин Зекір’я Муратов, для якого прокурор вимагав 12 років ув’язнення з обмеженням свободи переміщення на 1,5 року, має інвалідність третьої групи. У нього є захворювання опорно-рухового апарату, а також хронічна гіпертонія та стенокардія. Він раніше переніс декілька операцій. Улітку 2021 року Муратов перехворів на коронавірус у слідчому ізоляторі.

Вадим Бектемиров. Джерело: facebook.com/denisovaombudsman

Вадим Бектемиров — магістр зі спеціалізації “Ісламські навчання” факультету арабської літератури та гуманітарних наук. До затримання  підтримував сім’ї політв’язнів, організовував передачі арештованим кримським татарам, мусульманам, відвідував судові засідання з політично мотивованих справ. Прокурор також просив для нього 12 років.

Людмила Денісова засудила незаконні дії РФ та закликала представників міжнародних місій, правозахисних організацій та дипломатичного корпусу змусити Росію припинити безпідставні затримання та судилища над незаконно ув’язненими громадянами України та повернути їх до України.

Нагадаємо, Регіональний центр прав людини називає переслідування громадян України в межах кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” воєнним злочином за ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Як відомо, релігійна організація діє в Україні легально. За  словами голови інформаційного офісу “Хізб ут-Тахрір” в Україні Фазила Амзаєва, 20-річна присутність в Україні організації свідчить про відсутність терористичної загрози з боку організації. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter