Російський суд висунув обвинувачення в тероризмі чотирьом кримським татарам

Дата: 25 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
У російському Ростові-на-Дону суд розпочав розглядати “по суті” справу другої севастопольської групи “Хізб ут-Тахрір”. Чотирьом з п’яти кримських татар висунули обвинувачення в терористичній діяльності.
 
Про це у фейсбуці повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.
 
Джерело: “Кримська солідарність”

У серпні 2021 року в Криму затримали Джеббара Бекірова, Завура Абдуллаєва, Рустема Мурасова та Рустема Таїрова. Бекірова слідство називає “організатором”, йому ставиться в провину важче звинувачення.

Чоловіки обвинувачуються за статтею 30 частини 1 (“Готування до злочину та замах на злочин”), статтею 278 (“Насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади”) та статтею 205.5 частини 2 (“Участь у діяльності терористичної організації”) КК РФ. Бекіров обвинувачується за частиною 1 статті 205.5 як імовірний організатор”, йдеться в повідомленні.

Слідство стверджує, що “не пізніше ніж 31 грудня 2018 року підсудні вчинили готування до повалення влади, але злочин не вдалося довести до кінця через припинення їхньої діяльності”.

Під час стеження за обвинуваченими співробітники ФСБ дійшли висновку, що кримські татари збиралися на “халакатах” (релігійних уроках) як учасники забороненої організації. А під час обшуків у них вилучили релігійну літературу.

Підсудні провину не визнають, заявляючи, що не вели терористичної діяльності. Крім цього, Рустем Мурасов повідомив, що література, яку нібито вилучено в нього під час обшуку, йому не належить. Він також додав, що до нього в СІЗО за відсутності адвоката приходив слідчий із пропозицією співпрацювати та давати свідчення на користь обвинувачення.

Раніше ZMINA повідомляла, що 17 серпня 2021 року після обшуків у будинках кримських татар силовики затримали п’ятьох людей. У Нахімовському районі Севастополя співробітники ФСБ заарештували активістів Рустема Мурасова та Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському – Заура Абдуллаєва, у Сімферопольському – імама Раїфа Февзієва.

Рустем Мурасов, Рустем Таїров, Джеббар Бекіров і Заур Абдуллаєв – активісти. Вони систематично відвідували політично мотивовані судові засідання, підтримували сім’ї політв’язнів, організовували іфтари й масові заходи у своїх селищах.

“Кримська солідарність” повідомляє, що на сьогодні в Криму за подібними звинуваченнями заарештували, перебувають під слідством та засудили вже понад 80 осіб. Кількість людей, яких засуджують до десятиліть ув’язнення лише зростатиме, навіть притому, що, за версією слідства, деякі з обвинувачених не вчиняли, не готували й не планували жодних терористичних актів. Тому що арештів за цими звинуваченнями в Криму щороку дедалі більше, наголошують у громадському об’єднанні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter