Російський суд укотре залишив під арештом американського журналіста Евана Гершковича

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Московський міський суд відхилив апеляцію на рішення Лефортовського райсуду про продовження терміну арешту та залишив під вартою американського журналіста The Wall Street Journal (WSJ) Евана Гершковича.

Про це пише “Радіо Свобода” з посиланням на пресслужбу судів Москви.

Джерело: WSJ

Строк утримання під вартою до 30 березня журналісту продовжили 26 січня 2024 року. Захист Гершковича намагався оскаржити це рішення.

Раніше президент Росії Володимир Путін в інтерв’ю проросійському журналісту, ексведучому телеканалу Fox News Такеру Карлсону натякнув на готовність обміняти Гершковича на Вадима Красікова (Вадима Соколова) – ймовірно, співробітника російських спецслужб, довічно засудженого в Німеччині за вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

Евана Гершковича затримали 29 березня 2023 року в російському місті Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема, про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та на інші теми.

У ФСБ РФ заявляють, що журналіст нібито діяв за завданням спецслужб США та “збирав дані, які становлять державну таємницю“, а саме про роботу одного з підприємств російського військово-промислового комплексу.

30 березня Лефортовський суд Москви за клопотанням ФСБ заарештував його в справі про шпигунство.

У The Wall Street Journal заперечили звинувачення ФСБ РФ щодо Гершковича. Газета вимагає негайного звільнення репортера, а також просить вислати зі США посла РФ та всіх російських журналістів.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. Арешт Гершковича також прокоментував президент США Джо Байден.

У США Гершковича визнали неправомірно затриманим. Його справу розглядає підрозділ Держдепу, що працює над перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном.

За звинуваченням у шпигунстві американському журналісту в РФ може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

США стверджують, що Росія використовує медійника для проведення “дипломатії заручників” у той час, “коли війна Москви проти України понизила рівень відносин з Вашингтоном до найнижчої точки за понад 60 років”, йдеться в повідомленні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter