Російський суд уперше виправдав свідка Єгови за “екстремізм”

Дата: 23 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Первореченський районний суд російського міста Владивосток виправдав послідовника “Свідків Єгови” Дмитра Бармакіна за статтею щодо організації діяльності екстремістської організації. 

Про це повідомляє “ОВД-Инфо”. 

Дмитро Бармакін разом з дружиною Оленою. Фото: jw.org

Бармакін уродженець Криму, а до Росії потрапив, коли разом із дружиною приїхав доглядати за хворою тещею. Силовики затримали його влітку 2018-го та звинуватили в організації діяльності забороненого судом об’єднання. Чоловік не визнав себе винним та провів 15 місяців у СІЗО, а після виходу з ізолятора ще два роки не міг, наприклад, змінити своє місце проживання та спілкуватися з певними людьми. 

Невдовзі після затримання Бармакіна силовики порушили кримінальну справу за “екстремістською” статтею й щодо його дружини Олени. Минулого року Первореченський районний суд Владивостока повернув матеріали цієї справи назад до прокуратури, адже з тексту звинувачення було неясно, у чому саме винна жінка і як вона причетна до екстремізму.

Бурмакіна прокурори вимагали засудити до дев’яти років позбавлення волі. Як зазначають російські журналісти, до такого тривалого терміну ув’язнення послідовників “Свідків Єгови” у країні ще не засуджували.

Однак суд у Владивостоці не погодився з позицією обвинувачення та постановив, що “свідка” слід виправдати, бо в його діях відсутній склад злочину. 

Фото: ТАСС

“Проведення релігійних обрядів релігії “Свідків Єгови” у житлових чи комерційних приміщеннях… не порушує закону, а є реалізацією прав вірян на свободу совісті та релігії”, – йдеться у вироку. 

Тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд країни визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді вчить Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації екстремістською, а також заборонив їй працювати на території РФ. Рішення суду дозволило конфіскувати майно організації. 

Водночас нещодавно Верховний суд РФ постановив, що послідовників “Свідків Єгови” не потрібно переслідувати за спільні богослужіння. 

Практика переслідування вірян церкви поширюється й на окуповані Росією українські території. Так, нещодавно в окупованому Криму керівника місцевої громади “Свідків Єгови” засудили до шести років колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter