Суддя не розглянув клопотання про свій відвід через ігнорування кримськотатарської мови “справі Хізб ут-Тахрір”

Дата: 13 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Суддя Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону Роман Сапрунов у так званій алуштинській “справі Хізб ут-Тахрір” закрив засідання під час дискусії з адвокатом Айдером Азаматовим про кримськотатарську мову.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”

Один із підсудних – Ельдар Кантиміров – поставив запитання судді кримськотатарською мовою, на що той відповів, що питання потрібно ставити російською. Адвокат Айдер Азаматов вніс заперечення на адресу судді, після чого в засіданні була оголошена перерва на 5 хвилин.

Як повідомляють активісти, після відновлення засідання суддя заявив, що не відповідає за відсутність перекладача. За його словами, це “рішення суду вище”.

“КПК передбачає, що я можу внести заперечення до протоколу, я вбачаю в цій ситуації, що суддя порушує право підзахисного в порядку 147 статті говорити рідною мовою. Я не вважаю, що суд апеляційної інстанції поставив крапку в цьому питанні. Це не предмет сьогоднішнього розгляду, але я прошу, щоб підзахисному дали можливість говорити рідною мовою”, – сказав захисник.

На це суддя відповів, що якщо “засідання ведеться російською мовою, питання мають бути російською”.

Після цих слів підсудні та адвокат стали просити відвід судді, однак Сапрунов закрив засідання.

Суд під час засідання допитував оперативного співробітника ФСБ Олександра Компанейцева

Наступне засідання в алуштинській “справі Хізб ут-Тахрір” заплановане на 20 липня.

Нагадаємо, російські силовики затримали після обшуків 10 червня 2019 року, зокрема,  Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва і Ленура Халілова. ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять у рамках кримінальної справи за ст. 205.5 (організація або участь у діяльності терористичної організації) і стосуються релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”).

2 червня стало відомо, що фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” незаконно етапували з Криму до СІЗО-1 російського Ростова-на-Дону.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter