Євромайдан SOS назвав ініціаторів “справи кримських мусульман” в окупованому Криму

Дата: 01 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисники називають працівника ФСБ Росії Олександра Дмитровича Кожем’яку та колишнього представника СБУ Олександра Вікторовича Компанейцева головними ініціаторами “справи кримських мусульман”.

У ній 14 людей звинувачуються в організації та участі в забороненої в Росії мусульманської організації “Хізб ут-Тахрір”. Чотирьох з них (Руслан Зейтуллаєв, Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваітов, Юрій Прімов) всупереч нормам міжнародного гуманітарного права вивезли до Ростова-на-Дону, де нині проходить судовий процес над ними. Обидва громадян України знаходяться в списку колишніх співробітників СБУ, які зрадили присязі. 

За даними правозахисників, Кожем’як виступає свідком у справі проти Руслана Зейтеллаєва, Ферата Сайфуллаєва, Юрія Прімова та Рустема Ваїтова.

У Євромайдан SOS переконані, що в діях Кожем’яка та Компанейцева є ознаки таких злочинів:

– посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 ККУ),

– дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ст. 109 ККУ),

– притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності (ст. 372 ККУ),

– завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину (ст. 383 ККУ),

– завідомо неправдиве показання (ст. 384 ККУ),

– передача або збирання відомостей, що становлять службову інформацію, зібрану у процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни (ст. 330 ККУ),

– незаконне позбавлення волі або викрадення людини (ст. 146 ККУ).

Правозахисники переконані, що в майбутньому мають бути подані заяви про вчинення злочину проти всіх осіб, які причетні до незаконного кримінального переслідування громадян України на території тимчасово окупованого Криму та Росії.

26 червня на Майдані Незалежності в Києві відсвяткували День народження кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеіна Куку, який також проходить по “справі кримських мусульман”.

Нагадаємо, за даними українських правозахисників, після звільнення Надії Савченко, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенко в Росії продовжують утримуватись за ґратами щонайменше 29 українеців. Із них 15 – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter