Російський суд перекваліфікував справу Олександра Короля, якого сім років утримували в окупованому Донецьку

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону перекваліфікував обвинувачення в справі Олександра Короля зі “шпигунства” на “пособництво тероризму”. Чоловікові зменшили термін ув’язнення із шістнадцяти до семи років у колонії суворого режиму. 

Про це ZMINA дізналась із реєстру російського суду. 

Олександр Король. Фото із соцмереж

Олександр Король – уродженець Макіївки, український підприємець, будівельник, який з початком війни на Донбасі переїхав із сім’єю до Дніпра. 

За версією слідства, Король нібито перебував в одному з українських терористичних угруповань. У вільний від роботи час він створював мапи російських військових об’єктів і збирав секретну інформацію для розвідки. Чоловіку інкримінували шпигунство (ст. 276 КК РФ) та участь у терористичному угрупованні (ч. 2 ст. 205.4 КК РФ). У Донецькому СІЗО його утримували сім років поспіль. 

Під час обміну полоненими та засудженими в грудні 2019 року представники так званої “ДНР” викреслили чоловіка зі списку. Оскільки він не був “засудженим” на той час. 

Короля затримали 19 вересня 2017 року в Оленівці, коли він повертався з Волновахи додому в Макіївку. Напередодні затримання Олександру зняли шви після перенесеної під час гнійного гангренозного апендициту операції. Чоловік має серйозні захворювання серцево-судинної системи, страждає на головний біль, запаморочення та задуху. 

Після довгих пошуків родина Олександра знайшла його в ізоляторі тимчасового тримання окупованого Донецька, де його арештували на 30 діб. Пізніше з’ясувалося, що Олександра били та катували електричним струмом, щоб отримати “зізнання”. 

“Через перенесений гострий гангренозний апендицит з’явилися такі ускладнення, як тифліт – запалення сліпої кишки. Чоловік постійно скаржиться на гострий біль у животі та приймає знеболювальні. У СІЗО Донецька Олександр не отримує необхідного лікування. Доводиться розраховувати лише на ліки, які передають рідні”, – зазначала тодішня Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Нагадаємо, що нещодавно Краснодарський крайовий суд у Росії запроторив за ґрати на 11 років у колонію суворого режиму за нібито шпигунство Євгена Монастирьова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter