Російський суд незаконно засудив кримчанина Ансара Османова до 20 років ув’язнення

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Суддя Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону Денис Галкін засудив кримськотатарського активіста Ансара Османова до 20 років у колонії суворого режиму.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Ансар Османов

Перші 5 років Османов має провести у в’язниці.

Як повідомляє активістка Муміне Салієва, це перший такий максимальний термін у справах “Хізб ут-Тахрір” у Криму.

Спецслужби як з ланцюга зірвалися, свавілля не має розумного пояснення… Сотні зниклих, арешти по надуманих обвинуваченнях, тортури невинних, вибиття неправдивих показів, практика таємних свідків, – це все історія аналогічних доносів НКВД, насильницька депортація мусульман у далекі табори та в’язниці, сотні дітей, які стали сиротами за живих батьків”, – заявив Османов в останньому слові.

10 березня 2023 року “прокурор” Сергій Айдінов просив Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону призначити 18 років в’язниці для Ансара Османова.

“Кримська солідарність” вказує, що сторона захисту неодноразово вказувала на численні порушення під час слідства у справі Османова.

Так, наприклад, згідно з протоколом отримання зразків для порівняльного дослідження Османов відмовився надати свій зразок голосу. У справі міститься протокол огляду оптичних дисків від 10 серпня 2021 року. Адвокат Еміль Курбедінов заявив, що зразки голосу підсудного російські слідчі незаконно зібрали без захисника.

“Експертизи обвинувачення не містять інформації та ознак скоєння Османовим будь-яких дій чи закликів до здійснення дій, які можливо кваліфікувати як злочинні та карні. Навпаки — лінгво-релігієзнавча експертиза містить висновки та відомості про те, що Османов не вів розмов про тероризм та підготовку до насильницького захоплення влади у РФ”, — заявляв адвокат у дебатах.

Один зі свідків звинувачення у справі Ансара Османова на одному із судових засідань спростував свої свідчення, які він дав слідству, вказавши, що його “як злочинця вивезли з дому оперативники ФСБ, обманувши та представившись співробітниками юстиції”.

Ансар Османов був учасником руху “Кримська солідарність” і регулярно відвідував суди з політично вмотивованих справ, зокрема у Ростові-на-Дону.

 

До арешту політв’язень працював художником-різьбярем по дереву, має п’ятьох дітей.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

9 лютого 2022 року з 4-ї години ранку в кількох районах українського Криму силовики незаконного “управління ФСБ” обшукали низку будинків кримськотатарських активістів. Після обшуків були затримані Ансар Османов, Марлен Мустафаєв, Ернест Сейтосманов та Аметхан Абдулвапов.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter