Російський суд лишив під арештом громадянського журналіста з Криму Шейхалієва

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції міста Сочі не підтримав апеляційної скарги захисту та залишив під арештом кримського громадянського журналіста й фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Рустема Шейхалієва. Чоловік перебуватиме в СІЗО до 15 вересня.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Еміне Авамілєву.

Рустем Шейхалієв

“Як і слід було очікувати, постанова була залишена у своїй юридичній силі. Наші скарги були відхилені”, –​ розповіла вона.

Під час засідання захист громадянського журналіста посилався на IV Женевську конвенцію і вимагав її застосування, а сам підсудний заявив у суді, що вважає себе політичним в’язнем.

Як відомо, з 2015 року Рустем Шейхалієв висвітлював арешти й обшуки в Криму, знімаючи фото- і відеоматеріали на телефон.

27 березня 2019 року його заарештували. ФСБ Росії підозрює Рустема Шейхалієва в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Зокрема, за ґратами перебувають 10 громадянських журналістів і стрімерів ініціативи “Кримська солідарність”: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Наріман Мемедемінов та Ернес Аметов. Ще один, Амет Сулейманов, перебуває під домашнім арештом.

Задля їхнього звільнення Міністерство закордонних справ України оголосило старт довгострокової кампанії на захист журналістів та активістів, які працюють в умовах окупації.

Нагадаємо, у лютому Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter