Російський суд додав кримському політв’язню Приходьку 4,5 року ув’язнення

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російський суд додав 4,5 року ув’язнення до вироку кримському політв’язню Олегу Приходьку. 

Про це розповіла його донька “Суспільному”. 

Приходько у своєму будинку у Криму

Чоловіка судили за “виправдання тероризму” та “публічні заклики до розв’язання агресивної війни”. 

Судове засідання відбувалось 8 листопада, а Приходько підключався до нього з “Владимирського централу” по відеозв’язку.

“Його “мурижили” чотири години, він там із 6-ї години був. Йому штучно створювали проблеми у спілкуванні. Тобто постійно заважали, постійно забігали, заважали йому спілкуватися з адвокатом. А він же ще й глухий, розумієте. Загалом, суд відбувся і зараз йому винесли вирок: додали статей… Зараз йому впаяли 4,5 року суворого утримання”, – каже Наталія Швецова.

Донька політв’язня характеризує свого батька, як “нестриманого”, що йому врахували російські тюремники.

“Розумієте, тут така ситуація, йому спочатку нав’язували ось цих бійців-військовополонених, що він їх знає, потім у камері “щури-засланці” були. Це все зафіксовано було…  Адвокат каже, що він дуже лаявся, кричав, нестриманий. Він матом крив і адвоката, і за утримання його (30 тисяч рублів за один день. — Ред.). У цьому нічого такого немає, адвокат витерпить, бо розуміє: гроші відпрацював і все, поїхав”, — зазначила вона.

Приходька регулярно відправляють у штрафний ізолятор, тож донька сумнівається, що батько вийде з російської в’язниці живим. 

“Скільки він там перебуває в Краснодарі, його постійно то сім діб, то три дні, вийде — знову на 15 діб у ШІЗО. Над ним знущаються, його просто вбити хочуть… Його пресують, його залякують, залякують нами: говорять про те, що зараз підкладуть нам що-небудь. “Де твоя Україна? Твої родичі тут же сидітимуть.  Дружина з донькою будуть тут сидіти. Підкинемо що-небудь і все”… Там такий пресинг страшенний, що можна на себе набрати все, що завгодно. Але він нічого не брав на себе”, — повідомила Швецова.

Крім того, Приходьку не надають жодної медичної допомоги, не передають ліки та відбирають посилки. За те, що він написав заяву щодо цього, чоловіка знову відправили у ШІЗО. Окрім цього, російські тюремники відбирають у нього частину грошей. 

“На допомогу України ми теж не можемо розраховувати, тому що в нас немає картки Ощадбанку і виїхати ми теж не можемо, щоб раз на рік отримувати допомогу, яка була. Ми не можемо цього зробити. Коли він був у Ростові, ми знімали гроші, банкомат картку в нас з’їв, тому немає в нас її. Ми не знаємо, що нам робити. Йому додали майже стільки, скільки він мав сидіти”, — наголосила Швецова.

Родина політв’язня хоче поїхати до нього, але поки Приходька тримають у ШІЗО, побачитись з ним не може.

Нагадаємо, що правозахисники оприлюднили прізвища відповідальних за ненадання медичної допомоги кримським політв’язням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter