Російський режисер, нагороджений Путіним за заслуги, хотів знімати в Україні кіно про дітей з Бахмута

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні хотів зняти фільм російський режисер Олександр Молочников. Ігрову стрічку про “сиріт з Бахмута” мали нібито знімати за погодженням із владою України, втім посадовці свій стосунок до проєкту відкидають. Ідея знімання ігрового кіно про українських дітей російським режисером обурила чимало користувачів соцмереж та деяких митців.

ZMINA розповідає, що відомо. 

Олександр Молочников. Фото: інстаграм-сторінка режисера

На початку березня у фейсбуку акторка Кристина Урсуляк розмістила оголошення про кастинг.

Вона допомагала шукати двох хлопчиків чотирьох-семи та семи-десяти років для ролі братів в історії “дітей у воєнний час в Україні”. За задумом авторів стрічки, “молодший дуже наляканий та голодний, а старший – “змушений взяти на себе відповідальність”. Сам на сам діти лишилися “з невідомих причин”. 

В оголошенні йшлося, що до процесу долучений Колумбійський університет зі США, в якому навчається Молочников, однак про те, хто саме зніматиме кіно, у дописі не було нічого. 

“Для зйомок короткого метру (американської команди) я шукаю локацію. Це мають бути зруйновані місця, але деокуповані та відносно безпечні (бо й у фільмі зніматимуться діти)”, – писала Урсуляк уже в іншому оголошенні. 

Після розголосу обидві публікації акторка видалила. 

Скриншот допису

Увагу до майбутнього фільму привернула українська режисерка Ірина Цілик, яка у фейсбуку опублікувала про це допис, де серед іншого розповіла, що попрацювати на проєкті пропонували художнику-постановнику Івану Левченку. Знімати фільм, як каже Левченко, хотіли в зруйнованій квартирі в Бучі чи Ірпені. 

“Ваня “включив дурачка”, отримав сценарій і записав їхню аудіорозмову”, – розповідає Цілик. 

На аудіо, за словами режисерки, вона почула, як Молочников каже про те, що має підтримку Офісу президента України та отримав прескарти для себе та оператора. Останнім, ймовірно, мав виступити Антуан Вівас-Денісов

“Дзвонила жінка, Олена Ковальська, яка займається різними людьми, хто приїжджає. Вона мала дати сигнал у місцеву адміністрацію, щоб нам дали дозволи”,переказують зміст аудіо журналісти “Суспільне Культура”, які отримали його від режисера Левченка. 

Інформація щодо Ковальської Олени Олександрівни, про яку згадують в аудіо, є на сайті Офісу президента. Посадовиця керує Головним управлінням стратегічних комунікацій Директорату з питань інформаційної політики.

У своєму дописі щодо фільму Молочникова режисерка Цілик окремо зазначила, що їй та її подрузі кастинг-менеджерці писали розлючені матері дітей, які брали участь у кастингу. Обурило їх те, що вони не знали, хто стоїть за зніманням кіно. 

“Звичайно, якби я знала, що там замішані росіяни, то перша б почала скандал, що вони тут знімають і з якої радості?! Я волонтер у “Спільній меті” й уже рік допомагаю хлопцям. Багато воює друзів, і знімати тут цим уро**ам дозволити не можна!” цитує слова однієї з обурених Владислави Гаврилюк видання “Телеграф”. 

Шестирічний Влад на могилі матері, яку поховали торік у дворі в Бучі. Фото: ABC

На звернення журналістів “Детектора медіа” в Офісі президента та в Управлінні зв’язків з громадськістю ЗСУ заперечили свій стосунок до видавання дозволів Молочникову. 

Його немає в нас у базі. Він не був акредитований і не звертався щодо зйомок фільму”, – сказав начальник Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ, полковник Богдан Сеник

Офіс президента не має відношення до приїзду в Україну, творчих планів і діяльності пана Молочникова. Жодних “дозволів на зйомки” Офіс президента не видавав і не видає”, – відповіли в ОП. 

На запити досі не відповіли з Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Російському режисеру Олександру Молочникову 30 років. Його батько Олександр Молочников – актор, а мати Анна Нємцова – журналістка. Чоловік має громадянство США, адже туди його на декілька років у дитинстві перевезла мати. 

Чоловік також має нагороду від Володимира Путіна за “заслуги в розвитку вітчизняної культури та мистецтва, багаторічну плідну діяльність”. 

Торік 24 лютого в соцмережі Молочников опублікував допис із такими словами: “Дорогі користувачі з України! Все життя я їжджу до вашої прекрасної країни, завжди дивуюся гостинності, чи то Київ, Львів, Одеса, Кам’янець-Подільський, Чернівці, Донецьк, міста Криму, це тільки ті місця, де пощастило бувати регулярно в дитинстві, майже щоліта. Ті міста, де запрошували до будинків просто так, годували, вчили привітності, з якою в нас завжди було гірше. Не хочеться говорити банальності, просто вибачте, якщо зможете, заради Бога”. 

Втім, згодом публікацію він видалив. У Росії Молочников втратив роботу в театрі після цього, водночас торік у РФ вийшов серіал його авторства “Монастир” – “історія про тусовщицю, яке йде до віри”

“Заявлена епатажність, що часом межує з відвертою вульгарністю, і штампи, якими автори картини сповна наділили представників РПЦ, не роблять фільм ні цікавим, ні естетично привабливим”,відгукувалися про роботу Молочникова критики. 

Скриншот однієї з серій серіалу “Монастир”

Про “несмак” у сценарії майбутнього фільму про “сиріт з Бахмута” каже й режисерка Цілик. 

“Я прочитала його сценарій. У ньому багато несмаку, але найгірше не це. Вдумайтеся ще раз: в той час, як українські діти гинуть від терористичних дій Росії, режисер-росіянин їде в Україну знімати про це ігровий фільм і залучає до зйомок інших українських дітей, чиї батьки поняття не мають про те, що це за проєкт і хто його автор”, – пише Цілик. 

Молочников публічно ситуацію поки не коментував. Акторка Кристина Урсуляк, яка допомагала в пошуку акторів для кіно, у розмові з журналістами “Детектора медіа” сказала, що “проєкт закрили та не знімають”. 

Нагадаємо, що нещодавно до України приїхала російська журналістка Євгенія Альбац, яка у вересні 2022-го обурювалася недостатньою укомплектованістю російської армії у війні проти України, а в березні 2023-го заявила, що не може бажати розгрому армії Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter