Російських журналістів Олександра Дорогова та Яна Кателевського засудили до тривалих термінів ув’язнення

Дата: 19 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Росії журналістів незалежного сайту розслідувань “Росдержава” Олександра Дорогова та Яна Кателевського засудили до 10,5 та 9,5 років ув’язнення відповідно за звинуваченням у “здирництві”, вони наполягають на тому, що їх переслідують за їхню професійну діяльність.

Про це повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ).

Реакція рідних на вирок російським журналістам Олександру Дорогову (на задньому плані, ліворуч) і Яну Кателевському 17 листопада. Джерело: скриншот з ютуб-каналу RusNews

Люберецький суд Московської області засудив співзаступника головного редактора сайту Дорогова за двома статтями: здирництво, вчинене групою осіб, і здирництво з метою отримання майна в особливо великих розмірах. Інший співзаступник головреда Кателевський отримав вирок за одним пунктом обвинувачення — здирництво.

Держобвинувач вимагав для Дорогова 12 років ув’язнення, Кателевському — 10 років.

Головний редактор “Росдержава” Євген Куракін повідомив CPJ, що журналісти планують подати апеляцію. 

Звинувачення у здирництві пов’язані зі скаргою, поданою 21 травня 2020 року інспектором ДАІ, який стверджував, що він заплатив Дорогову та Кателевському 1,3 мільйона рублів (14 400 доларів США), щоб вони не знімали й не публікували відео про нього, повідомив правозахисний сайт новин OVD-Info.

Двоє журналістів раніше публікували на своїх ютуб-каналах відео, в яких висміювали та критикували офіцера.

Журналісти неодноразово заперечували звинувачення у здирництві та стверджували, що переслідування пов’язане з їхніми розслідуваннями, зокрема спільним розслідуванням ймовірної корупції між похоронними компаніями та вищими посадовими особами поліції, опублікованим на ютуб-каналі Dvizhenie. Ресурс розслідує корупцію й порушення дорожньої поліції та має близько 613 тисяч підписників.

Дорогова й Кателевського побила й затримала поліція у липні 2020 року, відтоді вони перебувають у СІЗО.

У Комітеті захисту журналістів рішуче засудили тривалі вироки, винесені російським журналістам, які вже понад три роки провели за ґратами за сфабрикованими звинуваченнями.

“Російська влада не повинна оскаржувати звернення Дорогова і Кателевського, негайно звільнити їх й припинити ув’язнювати незалежних журналістів”, — заявила координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Станом на 1 грудня 2022 року, коли CPJ провів свій останній перепис ув’язнених, Росія ув’язнила щонайменше 19 журналістів, у тому числі Дорогова та Кателевського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter