“Cправа ростовських хлопчаків”: російська влада продовжить тиск на активіста Яна Сидорова й після звільнення – Amnesty International

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Ув’язненому в Росії активісту Яну Сидорову, який 3 листопада має вийти з колонії ІК-10 у Димитровграді Ульяновської області, загрожує три роки суворих умов випробування.

Про це повідомила міжнародна правозахисна організація Amnesty International у листі ZMINA.

Ян Сидоров. Джерело: idelreal.org

Міжнародні правозахисники визнали Сидорова в’язнем сумління після ув’язнення за спробу провести мирну акцію протесту в Ростові-на-Дону 5 листопада 2017 року. Разом із ним засудили його друга Владислава Мордасова: він відбуває покарання у колонії ІК-9 у Шахтах (Ростов-на-Дону), і також має бути звільнений 3 листопада. 

Справа відома як “Ростовська справа” або “Справа ростовських хлопчаків”: на момент затримання Сидорову виповнилося 18 років, Мордасову – 22. 

Акція, яку намагалися провести активісти, була на підтримку десятків людей у ​​Ростові-на-Дону, які втратили свої будинки в результаті масових пожеж. Вони вийшли на центральну площу до будівлі керівництва Ростовської області, взявши із собою плакати, листівки та мегафон. Після того як хлопці розгорнули два плакати з написами “Поверніть землю ростовським погорільцям” та “Уряд у відставку”, їх заарештували.

Обох російський суд визнав винними у “замаху на організацію масових заворушень”, засудивши кожного до більш ніж шести років позбавлення волі. Згодом покарання було зменшено до чотирьох років у касаційному порядку.

Протягом усього процесу молоді люди повідомляли про тортури та інші протиправні дії з боку силовиків.

За два тижні до звільнення Сидорова з виправної колонії ІК-10 у Димитровграді (Центральна Росія) адміністрація виконання покарань звернулася до суду з проханням призначити йому трирічний випробувальний термін. Його умови включають обов’язкову реєстрацію раз на два тижні в місцевому відділку поліції та комендантську годину з 22:00 до 6:00. Також Сидорову можуть заборонити виїжджати з Краснодарського краю, відвідувати чи брати участь у будь-яких масових заходах.

Це сталося після того, як 15 жовтня керівництво виправної колонії звинуватило активіста в порушенні правил тюремного режиму – нібито невідвідування ранкової зарядки – і відправило до карцеру на сім діб.

Димитровградський міський суд запланував розгляд відповідного клопотання на 29 жовтня. 

“Російська влада дає чіткий сигнал усім молодим активістам, що участь у мирних акціях протесту може коштувати величезних особистих втрат. Ян Сидоров уже відсидів чотири роки у в’язниці. Тепер йому, можливо, доведеться провести ще три під суворим наглядом поліції, йому можуть заборонити виходити після 22:00, а також накласти заборону на виїзд за межі Краснодарського краю”, – сказала директорка офісу Amnesty International в Москві Наталія Звягіна.

Вона заявила, що російські пенітенціарні органи мають негайно відкликати своє прохання про введення додаткових свавільних обмежень щодо Сидорова.

“Ян Сидоров нічого не зробив, окрім як реалізував своє право на свободу вираження поглядів і мирних зібрань, і цю обурливу кампанію покарань потрібно припинити”, – переконана вона.

За повідомленням “Idel.Реалии”, 21 січня нинішнього року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі виніс рішення по скарзі Сидорова, яку той подав через порушення Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Це виразилося у необґрунтованому утриманні під вартою вище максимального встановленого законом 18-місячного терміну. Загалом до набуття чинності вироком Сидоров провів під вартою один рік, десять місяців і 25 днів.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, Росія має виплатити активісту грошову компенсацію у розмірі 2,7 тисячі євро.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що незаконно ув’язнений у Росії політв’язень Валентин Вигівський розповів про жахливі умови тримання в російській колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter