Російському генералу Сергію Кобилашу оголосили нову підозру – за обстріл цивільних об’єктів в Одесі

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Національна поліція підозрює командувача дальньої авіації Повітряно-космічних сил ЗС РФ Сергія Кобилаша у порушенні законів і звичаїв війни. Зокрема, у відданні наказу 23 квітня 2022 року обстріляти Одесу. Внаслідок чого загинуло восьмеро мешканців ЖК “Тірас” в Одесі. 

Про це повідомляє Офіс генпрокурора України.

Сергій Кобилаш. Фото: tass.ru

Слідчі встановили, що після отримання бойових наказів Кобилаша, бомбардувальники 22 Гвардійської важкої бомбардувальної дивізії вилетіли з аеродрому міста Енгельс для завдання ракетних ударів по цивільному населенню, житлових та інших цивільних об’єктах міста Одеси. Орієнтовно з 12-ї по 13-ту годину цього ж дня вони випустили три крилаті ракети типу Х-101. Згодом їхні рештки виявили в районі села Весняна Квітка Миколаївської області.

Після 2-ї години дня, минаючи системи протиповітряної оборони України, ракети увійшли в повітряний простір міста Одеси. Близько 14:30 одна з них влучила у 16-поверхівку ЖК “Тірас”, що на вулиці Академіка Корольова, 5/4. Крім того, було пошкоджено бізнес-центр “Вузівський” на вулиці Люстдорфська дорога, 140-А. Внаслідок влучання крилатої ракети в житловий будинок загинуло 8 мешканців, серед яких була Валерія Глодан із 3-місячною донькою Кірою та матірʼю. Чоловік Валерії Юрій залишився живий. Після трагедії він вступив до лав ЗСУ, однак у листопаді 2023 року також  загинув на війні.

Окрім загиблих, ще 12 цивільних отримали травми різного ступеня тяжкості:  11 людей із багатоповерхівки ЖК “Тірас” та цивільна жінка, яка перебувала на території Новоміського (Таїровського) кладовища Одеси. Саме туди влучила друга крилата ракета. 

Нагадаємо, що російського командира Кобилаша вже підозрюють у відданні наказу щодо  обстрілу 28 квітня 2023 року цивільних обʼєктів в місті Умань на Черкащині. 

Також, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд оголосив вироки командувачу дальньої авіації Сергію Кобилашу та командувачу Чорноморського флоту Віктору Соколову. 

В МКС зазначили, що Сергій Кобилаш та Віктор Соколов, ймовірно, чинили воєнні злочини та злочини проти людяності щонайменше з 10 жовтня 2022-го до 9 березня 2023 року. Суд зазначив, що Кобилаш та Соколов є особисто відповідальними за ракетні удари по електричній інфраструктурі України протягом зими 2022–2023 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter