Російського правозахисника Оюба Тітієва засудили до чотирьох років колонії

Дата: 19 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Міський суд Чечні засудив до чотирьох років колонії-поселення главу грозненського відділення “Меморіалу” Оюба Тітієва.

Про це повідомляє “Медіазона”. 

61-річного правозахисника визнали винним у зберіганні наркотиків у великому розмірі. Суддя Медіна Зайнетдінова, яка розглядала справу Тітієва, змінила ступінь злочину з тяжкого на середньої тяжкості. Це означає, що правозахисник зможе просити про умовно-дострокове звільнення лише через 1/3 терміну.

Оголошення вироку продовжувалося дев’ять годин. Під час судового розгляду Тітієв наполягав, що його двічі затримували силовики, а наркотики підкинули. Уперше, за словами правозахисника, його затримав наряд з нашивками групи швидкого реагування – однієї зі структур МВС Чечні. Силовики не оформили знайдені в автомобілі наркотики в присутності понятих, тому їм довелося інсценувати ще одне затримання – вже за участю співробітників ДПС. Водночас камери спостереження, які мали зафіксувати доставлення чоловіка до відділення, не працювали в день затримання.

Під час оголошення вироку суддя неодноразово підкреслила, що не довіряє показанням правозахисника. Натомість визнала переконливими експертизи наркотиків і відбитків пальців, проведені за запитом слідства, і розкритикувала висновки фахівців, які підготували на прохання захисту.

Колеги Тітієва вже назвали його вирок політично вмотивованим.

“Його переслідування пов’язане зі “справою 27″ і з погрозами глави парламенту Чечні Магомеда Даудова, який у грудні 2017 року обвинуватив правозахисників у тому, що Instagram заблокував акаунт глави Чечні Рамзана Кадирова”, – написали на сторінці Московської Гельсінської спілки з прав людини, посилаючись на слова адвоката Тітієва. 

Нагадаємо, що Оюб Тітієв – правозахисник із Чечні. Він почав співпрацювати з правозахисною організацією “Меморіал” у 2000 році, допомагаючи збирати інформацію про викрадених і вбитих чеченців як волонтер. Через два роки він став співробітником відділення організації.

Крім моніторингу вбивств і викрадень, активіст працював над соціальними проектами разом з комітетом “Громадянське сприяння”, наприклад допомагав постраждалим від війни гірським селам. Заарештували Тітієва на початку минулого року за звинуваченням у зберіганні наркотиків. За словами правозахисника, справа проти нього сфабрикована, а наркотики йому в машину підкинули поліцейські.

Правозахисна організація “Меморіал” розслідувала також викрадення, тортури та переслідування представників ЛГБТ спільноти у Чечні. 

Провідні міжнародні правозахисні організації закликали російську владу звільнити Тітієва. “Меморіал” визнав його політв’язнем. У жовтні минулого року Тітієв отримав премію Вацлава Гавела, яку щорічно вручають людині або організації за видатні заслуги в захисті прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter