Російського військового командира засудили за наказ розстріляти мітинг у Новій Каховці

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Командира тактичної групи 378 окремого батальйону оперативного призначення військ національної гвардії РФ Володимира Ануфрієва заочно засудили до 12 років позбавлення волі за наказ будь-якими можливими способами розігнати мирну акцію протесту у Новій Каховці Херсонської області.

Внаслідок нападів російських військових у той день на мітингу вогнепальні та уламкові поранення отримали троє людей.

Про це йдеться у тексті вироку.

За інформацією слідства, 26 лютого 2022 року Володимир Ануфрієв та його підлеглі зайняли будівлю Новокаховської міської ради Херсонської області. Тоді він став так званим комендантом міста. 

Щоб показати незгоду з діями окупантів, місцеві мешканці неодноразово виходили на акції протесту. Одна з них відбулася 6 березня. Містяни зібралися біля кінотеатру “Юність” та мирною ходою пішли до будівлі, де розміщувалися представники окупаційної влади.

Правоохоронці наголошують, що демонстранти висловлювали свої вимоги спокійно та без агресії.

У цей час Ануфрієв, сидячи у захопленому кабінеті в міськраді, викликав до себе двох працівників адміністрації та звинуватив їх у підготовці цієї демонстрації. Сказав, що буде тримати за це їх у своєму кабінеті, а якщо на мітингу будуть провокації, він особисто віддасть наказ на їх знищення. 

У цей час, за словами свідків, до кабінету зайшли інші військові. Вони повідомили Ануфрієву, що до акції доєднується все більше містян, а ситуація стає неконтрольованою.

Тоді Ануфрієв віддав наказ розігнати мітинг будь-яким шляхом.

Російський командир не міг не усвідомлювати, що надмірне та невибіркове застосування сили може призвести до тяжких наслідків, як-от поранення чи загибель цивільних осіб, йдеться у вироку. Цими діями він напряму порушив міжнародне гуманітарне право.

Попри те, що учасники мітингу не становили загрози та не чинили опору, розганяти їх вийшли близько 50 озброєних російських військових. Вони використовували проти цивільних містян вогнепальну зброю, гумові кийки, світлошумові та димові гранати та сльозогінний газ.

Дії росіян, які безпосередньо розганяли акцію протесту, правоохоронці винесли в окреме провадження, зазначено у вироку.

У результаті злочинного наказу Ануфрієва троє місцевих мешканців отримали вогнепальні та уламкові поранення. Один з потерпілих попросив у суддів призначити Ануфрієву більш суворе покарання.

Російського командира затримати не вдалося, тому суд відбувався заочно. Ануфрієву присудили 12 років ув’язнення. 

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора оголосив підозру полковнику ФСБ Дмитру Лайкову. Як встановили правоохоронці, він викрадав цивільних мешканців Нової Каховки, катував їх та відмовляв у медичній допомозі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter