Російського слідчого підозрюють у фальсифікації кримінальних справ щодо оборонців Маріуполя

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України підозрює росіянина Павла Куйдана в тому, що він фабрикував кримінальні справи проти оборонців Маріуполя. Українським правоохоронцям відомо про щонайменше два незаконних ʺвироки судівʺ, які ґрунтувалися на фальсифікаціях слідчого РФ.

 Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Фото: слідком РФ

Росіянин Павло Куйдан – слідчий з особливо важливих справ відділу з розслідування злочинів, пов’язаних з “реабілітацією нацизму та фальсифікацією історії вітчизни”, головного управління слідкому РФ. Він безпосередньо займався так званими розслідуваннями проти захисників Маріуполя.

Його завданням було не розслідувати, а фабрикувати справи, кажуть есбівці. За наказом вищого військово-політичного керівництва РФ співробітники СК РФ та прокурори збирали фіктивні докази масових убивств цивільних, на основі яких висунули тяжкі обвинувачення українським військовослужбовцям.

Зокрема, жертвою такого “слідства” став військовополонений Василь Шитря, якого так званий верховний суд “ДНР” засудив до довічного ув’язнення за те, що він 5–7 квітня 2022 року нібито застрелив чотирьох мирних жителів (двох чоловіків і двох жінок). Примітно, що в цей час Шитря перебував на металургійному заводі ім. Ілліча, де його і взяли в полон окупанти у квітні 2022 року. Перебуваючи в оточенні, він у принципі не міг повноцінно пересуватися містом.

Цей факт не завадив Куйдану підписати обвинувальний вирок і скерувати справу до так званого суду, який 15 серпня 2023 року в закритому режимі засудив українського бійця до довічного ув’язнення.

Друга справа, яку фальсифікував Куйдан, стосується двох українських морських піхотинців, звинувачених у вбивстві шістьох цивільних маріупольців. Своє обвинувачення Куйдан ґрунтував на свідченнях полонених, які отримав за допомогою тортур. Лише через рік після вказаних у документах події, цей “слідчий” оглянув місце злочину. На думку окупантів, “злочин” був скоєний 26 лютого 2022 року, але в цей час військовополонені перебували за 15 кілометрів від місця події, в районі села Орловське на Донеччині.

Українських бійців “судили” в закритому режимі та призначили 28 і 25 років ув’язнення в колонії суворого режиму.

Нагадаємо, що заступник начальника управління процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення департаменту з розслідування воєнних злочинів Офісу генпрокурора Андрій Лещенко зазначив, що сьогодні відбувається активний збір доказів вчинення росіянами воєнних злочинів. Адже важливо переконати МКС у систематичності й широкомасштабності скоєних злочинів на окупованих українських територіях та наявності відповідних патернів поведінки окупантів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter