Російський суд відмовився розсекретити подробиці помилування Умерова та Чийгоза

Дата: 25 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Тверський районний суд Росії наприкінці грудня відмовився прийняти позови до Адміністрації президента РФ щодо розсекречення наказів про помилування заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив адвокат кримськотатарських активістів Микола Полозов, який тільки сьогодні дізнався про ухвалені судом рішення.

Микола Полозов

Згідно з копіями документів, головним аргументом судді Любові Віноградової став той факт, що президент Росії має недоторканість та імунітет від судового переслідування.

У своєму дописі Полозов підкреслив, що позови подавалися не проти президента Росії, а на адресу його адміністрації, яка засекретила інформацію щодо наказів про помилування Чийгоза та Умерова.

“І ось тоді суддя Любов Віноградова вдалася до дуже цікавого рішення – вона написала, цитую: “Оскарження в судовому порядку дій державних органів, їх посадових осіб, які знаходяться в безпосередньому підпорядкуванні Президента Російської Федерації, а також застосування адміністративних позовів до цих державних органів, на практиці означає пряме, або непряме втручання в конституційно-правову та іншу діяльність Президента Росії, як глави держави, що має недоторканність і здійснює верховну державну владу в Російській Федерації”, − додав адвокат.

Полозов зауважив, що відповідно до статті 24 Конституції Росії, органи державної влади та місцевого самоврядування зобов’язані надати кожному можливість ознайомитися з документами та матеріалами, що безпосередньо стосуються їх прав та свобод, зокрема, наказами про помилування.

Він також заявив, що збирається оскаржити ухвалені Тверським райсудом рішення.

%%GALLERY%%

Нагадаємо, у вересні 2017 року Ільмі Умерова звинуватили в публічних закликах до сепаратизму та засудили до двох років колонії-поселення. Тоді ж Ахтема Чийгоза визнали винним в організації масових заворушень та засудили до 8 років ув’язнення.

25 жовтня 2017 року кримськотатарських активістів звільнили і передали Туреччині. Пізніше Умеров і Чийгоз приїхали до Києва. За неофіційною інформацією, домовленість про передачу Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова була досягнута під час останньої зустрічі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і російського президента Володимира Путіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter