Російські волонтери, які допомагають вивозити маломобільних українців до ЄС, кажуть, що більше не можуть це робити через санкції

Дата: 18 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Через запровадження сусідніми з Росією країнами заборони на в’їзд автомобілів із російськими номерами можуть постраждати маломобільні українські біженці, яких російські волонтери вивозили з території РФ до ЄС, зокрема, орендованими автівками. 

Про це розповідає російське видання “Важливі історії”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: AFP

Журналісти поспілкувалися з тими, хто допомагає маломобільним та пораненим українцям, що опинились у Росії. 

Так, раніше Центр допомоги біженцям, що базується в Санкт-Петербурзі, сплачував послуги приватних перевізників, але під час останньої поїздки прикордонники в Естонії сказали, що конфіскують машину, якщо вона ще раз перетне кордон. Волонтери кажуть, що до запровадження заборони здійснювали два-три рейси на місяць. 

Волонтери переконують, що “всі дипломати давно в курсі, але ніхто не допоміг”. 

Останньою із сусідніх з РФ країн, що ввела заборону на в’їзд автомобілів з російськими номерами, стала Польща. Водночас не у всіх країнах влади дотримуються одної думки щодо заборони. Так, наприклад, у Фінляндії кажуть, що заборона не поширюватиметься на машини, що везуть гуманітарні вантажі. 

Журналісти з російської служби BBC вже розповіли історію українки Ліді з Маріуполя, яка має термінальну стадію онкології. Жінці довелось перетинати кордон з Естонією на загальних умовах на інвалідному візку. На дорогу, яка раніше вкладалась у 2-3 години, жінка витратила щонайменше 7 годин. 

Нагадаємо, що група колишніх українських в’язнів, яких росіян викрали під час відступу з правобережної Херсонщини, тиждень провела в буферній зоні між російським та грузинським кордоном, адже прикордонники в Грузії відмовлялися їх пропустити. За цей час одного з чоловіків росіяни намагалися викрасти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter