Російські військові вивезли з України до РФ понад 2000 дітей – МЗС

Дата: 21 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти незаконно вивезли з тимчасово окупованих Луганської і Донецької областей на територію РФ 2389 дітей.

Про це у фейсбуці повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Джерело: UNICEF / UN0599215 / Nicodim

За отриманою інформацією, 19 березня російські окупаційні війська незаконно вивезли на територію Російської Федерації 2389 дітей, які знаходилися в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей. Примусове переміщення цивільного населення на територію держави-агресора, зокрема дітей, має ознаки викрадення. Такі дії є грубим порушенням міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права. Руйнуючи будинки та вбиваючи батьків, РФ позбавляє українських дітей батьківської опіки, наражає їхні життя на подальшу небезпеку на території Росії”, – йдеться в повідомленні.

МЗС закликало міжнародну спільноту негайно відреагувати на незаконне вивезення дітей, посилити тиск на Росію, щоб змусити її припинити варварську війну проти українського народу.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила про те, що кримінальне провадження про вивезення 19 березня російськими військами 2389 дітей з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей вже зареєстровано.

“Окупанти не тільки вбивають наших дітей, вони фактично викрадають їх – примусово переміщуючи на територію РФ… Ми зробимо все, щоб притягнути до відповідальності всіх винних осіб як у національних, так і в міжнародних судах”, – наголосила генпрокурорка.

Ці дії прокурори кваліфікували як примусове переміщення цивільного населення, зокрема дітей, на територію держави-агресора, що є порушенням Першого додаткового протоколу до Женевської конвенції. За українським Кримінальним кодексом це порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

У межах розслідування будуть перевірені й усі інші факти переміщення дітей з території України. 

Раніше ZMINA повідомляла, що Росія порушує права українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, “евакуюючи” їх із закладів соціального типу на тимчасово окупованих територіях та свідомо наражаючи їхні життя на ризик.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter