Російські військові встановлюють таймери на радянські боєприпаси, якими мінують територію України

Дата: 23 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Під час мінування території України російські військові використовують радянські боєприпаси, оснащені сучасними елементами. 

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін.

Процес розмінування Миколаївщини. Фото: ДСНС

Один з випадків знаходження таких боєприпасів зафіксували у Миколаєві. Там, коли сапер почав роботу на території, здетонували чотири боєприпаси, оснащені таймерами. 

“Спрацював таймер, який був налаштований на певний час. Життя саперу врятував костюм, який витримав попадання шрапнелі”, – розповів Єнін. 

Заступник міністра продемонстрував шолом, який був на цьому сапері. Сам же костюм, змайстрований канадською фірмою, загалом важить близько 30 кілограмів та має найвищий ступінь захисту. 

Скриншот відео

“Ми вже неодноразово розповідали, що росіяни використовують касетні боєприпаси ще часів Радянського Союзу, водночас ми бачимо, що кінцевики, які стоять на цих боєприпасах, – сучасні, вони містять фотоелементи, уповільнювачі. Всередині такого боєприпасу знаходиться величезна кількість шрапнелі, може бути й 400 і 500. Вони, як ніж масло, прошивають метал, бетон та інші конструкції. Що вже казати про тіла людей”, – зазначає Єнін. 

Російські військові також підкладають протипіхотні міни під протитанкові. У такому випадку, коли сапер підходить для розмінування боєприпасу, що потенційно не несе загрози, бо спрацьовує від більших зусиль натискання, то вибухає протипіхотна міна. 

“Вибух протипіхотного боєприпасу може здетонувати вибух протитанкового і відповідно розмах жертв може бути значно іншим”, – пояснює посадовець. 

Від початку російського вторгнення піротехніки вилучили вже 145 тисяч боєприпасів, зокрема до 2 тисяч авіаційних бомб. Раніше ZMINA розповідала про найпоширеніші вибухонебезпечні предмети. 

Нагадаємо, що в Україні розмінували понад 2 мільйони гектарів території, однак усього внаслідок російської агресії 30 мільйонів гектарів землі потребують розмінування. Тривати це може, зважаючи на міжнародний досвід, від 5 до 10 років.

Якщо ви знайшли підозрілий предмет

  • в жодному разі не чіпайте його;
  • негайно повідомте про знахідку підрозділам ДСНС (101) або поліції (102);
  • попередьте перехожих про можливу небезпеку;
  • відійдіть якомога далі від підозрілого предмета;
  • дочекайтесь приїзду спеціалістів та вкажіть їм місце розташування предмета.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter