Російські військові утримують у полоні дев’ятьох волонтерів, які планували вивезти людей з Маріуполя

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові затримали дев’ятьох волонтерів із групи людей, які поїхали вивозити людей з Маріуполя. Наразі їх вважають зниклими безвісти.

Про це пише CNN з посиланням на представника групи волонтерів “Допомога людям”.

“Загалом десять водіїв мікроавтобусів виїхали із Запоріжжя для евакуації мирних жителів з оточеного Маріуполя. Російські солдати зупинили їх і намагалися змусити переправити автобуси до Росії. Коли водії відмовилися, їх узяли в полон”, – розповів голова ініціативи “Допомога людям” Олексій Воронін.

Наразі він втратив зв’язок з усіма водіями, крім одного.

“Усі вони здійснювали евакуацію людей на ​​напрямку Маріуполь – Запоріжжя, їх відправляли в поїздки на різні дати – 26, 27 і 31 березня. Зв’язок з ними обірвався наступного дня після виїзду. За словами людей, яких вдалось евакуювати, російські військові відібрали у водіїв транспортні засоби з людьми в Маріуполі, евакуйованих відвезли до села Нікольське, самих водіїв забрали. Деякі з них перебувають у СІЗО в Донецьку”, – додав волонтер.

Зі слів водія, якому вдалося звільнитися, відомо, що троє зниклих безвісти перебувають у Донецьку. Їх допитували силовими методами, погано годували та утримували в жахливих умовах. Усім іншим сказали, що їх мають право утримувати до 30 діб.

Група волонтерів за участю Олексія Вороніна об’єдналася на початку війни для допомоги в евакуації українців. Їм вдалось евакуювати понад 2000 людей та доставити понад 200 тонн їжі, гуманітарної допомоги та ліків до оточеного Маріуполя. 

Напередодні повідомлялося, що волонтерка Жанна Каменєва, яка займалась евакуацією людей із Бучі й перестала виходити на зв’язок на початку березня, загинула.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter