У Бучі знайшли загиблою волонтерку Жанну Каменєву, яка зникла в березні

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Волонтерка Жанна Каменєва, яка займалась евакуацією людей з Бучі й перестала виходити на зв’язок на початку березня, загинула.

Це підтвердив ZMINA її друг – військовий та представник громадської організації “Бучанська варта” Богдан Яворський.

Жанна Каменєва. Фото зі сторінки Геннадія Каменєва, чоловіка активістки

Як розповів Яворський, 5 березня вона везла з Бучі до Києва свою співробітницю з 14-річною дочкою і сусідку, коли автівку розстріляли з БТР і, ймовірно, з автоматів, унаслідок чого машина згоріла і всі четверо людей загинули.

За словами Яворського, з того дня, коли Жанна Каменєва зникла, її намагалися розшукати рідні й колеги. Врешті після звільнення Київської області від російських військових її транспортний засіб вдалося ідентифікувати за vin-кодом.

Як зазначає активіст, Жанна маркувала свою машину “діти” й “евакуація” і серед розстріляних та спалених автівок, які виявляють після звільнення Київської області від російської окупації, таких багато.

Жанну Каменєву поховали в суботу, 9 квітня 2022 року.

Каменєва займалася волонтерством із 2014 року, допомагаючи військовим. Також у складі громадської організації “Бучанська варта” привозила допомогу інтернатним закладам Донеччини й Луганщини, а після початку повномасштабного вторгнення і окупації Бучі допомагала рятувати звідти людей.

24 лютого Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України, в якій вона вдається до політики геноциду українського народу.

1 квітня стало відомо про звільнення Бучі від російських окупантів. 2 квітня мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що в братських могилах було виявлено майже 300 містян, ще десятки людей знайдено загиблими просто на вулицях. 

Коаліція правозахисних організацій “Україна. П’ята ранку” збирає та систематизує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Нам потрібна ваша допомога. Для майбутнього трибуналу ми просимо наших читачів повідомляти нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com.
 
Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter