Російські військові та колаборанти скоїли в Україні 48,5 тисяч злочинів

Дата: 13 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці зареєстрували 48 534 злочини окупантів та колаборантів. Усі вони пов’язані з повномасштабним вторгненням Росії.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Зокрема, 33 135 – це злочини агресії та воєнні злочини. З них 31 900 – щодо порушення законів та звичаїв війни, 73 – планування, підготовки або розв’язання та ведення агресивної війни, 30 – пропаганди війни, 1132 – інші.

Окрім того, українські правоохоронці зареєстрували 15 399 злочинів проти національної безпеки. Серед них 10 703 – щодо зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, 1675 – державної зради, 2257 – колабораційної діяльності, 170 – пособництва державі-агресору, 64 – диверсії, 530 – інші.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.

Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter